Pátek, 29. března 2024

Ekologicky šetrné služby – služby kvalitní

Ekologicky šetrné služby – služby kvalitní

Do programu Česká kvalita byla 19. srpna 2008 uvedena varianta ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek“, tentokrát ale určená službám. Držitelé loga „Ekologicky šetrná služba“ tak zároveň získávají právo užívat logo Česká kvalita v souvislosti s označenou službou.
Byť se s tímto logem můžeme zatím setkat pouze u několika málo ubytovacích zařízení, škála služeb, které mohou ekoznačku používat po splnění předepsaných podmínek se neustále zvyšuje. Hodnotit dopad na životní prostředí či zdraví klienta tak nyní můžeme nejen u kempů, hotelů a pensionů, ale také u škol a v neposlední řadě také u obchodů.
V nejbližší době bude tato skupina potenciálních žadatelů o oficiální doklad ekologické šetrnosti rozšířena také o kancelářské provozy a po zahraničním vzoru také o tiskárny.
Pro spotřebitele je ekoznačka především zárukou kvality, která je jim ze strany držitele ekoznačky nabízena. Mají jistotu, že takto označený výrobek nebo služba je pravidelně kontrolován a že splňuje přísnější limity, než jaké jsou dány např. legislativou. Mohou si být jisti tím, že při svém podnikání bere daný provoz ohledy na životní prostředí, upřednostňuje ekologicky šetrné výrobky a snaží se přispět ke zvyšování povědomí o ochraně životního prostředí mezi svými zaměstnanci i veřejností.
Pro podnikatele je ekoznačka především marketingovým nástrojem, který jim pomáhá odlišit se od konkurence. Především u služeb navíc dochází díky dodržování požadavků ekoznačky ke snížení nákladů na energie či odpady a to i bez počátečních investičních opatření.
V zahraniční je certifikace služeb velmi populární a tak se při svých návštěvách v zahraničí můžeme setkat například s ekologicky šetrnými myčkami aut, fotolaboratořem, prádelnami a čistírnami či restauracemi. Jak je vidět, ekoznačka České republiky bude mít i v budoucnu co nabídnout těm, kteří budou mít zájem o doklad o tom, že podnikají odpovědně vůči svému okolí.

http://www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů