Pátek, 29. března 2024

Pozvánka na prezentaci mezinárodního průzkumu povodí Dunaje

Pozvánka na prezentaci mezinárodního průzkumu povodí Dunaje

Ministerstvo životního prostředí srdečně zve na tiskovou konferenci, na níž budou zveřejněny  výsledky 2. společného průzkumu Dunaje, organizovaného Mezinárodní komisí pro ochranu Dunaje (MKOD). Tisková konference se koná v pátek 26. září od 15:00 na MŽP (Vršovická 65, Praha 10, m.č. 900).

Od 14. srpna do 27. září 2007 proběhl na Dunaji a jeho přítocích v pořadí druhý Společný průzkum Dunaje  (Joint Danube Survey - zkráceně JDS2). Jedná se o největší průzkum řeky v roce 2007 na světě. Jeho hlavním cílem bylo vyprodukovat spolehlivá a srovnatelná data o jakosti vody a jejím znečištění v celé délce řeky Dunaj i na jeho přítocích. Realizaci průzkumu koordinoval sekretariát MKOD [1]. Tři lodě pluly podél Dunaje a urazily vzdálenost 2375 km, se zastávkami ve větších městech. Průzkum prováděný mezinárodním týmem vědců umožnil sledování stavu vod a jejich prostředí v celém povodí a stanovil tak, který typ znečištění a ve kterém místě působí největší problémy. V současné době je dokončena podrobná Zpráva o výsledcích tohoto průzkumu Dunaje, která bude představena na páteční tiskové konferenci.

Tiskové konference se zúčastní a na Vaše dotazy budou odpovídat výkonný tajemník Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje Philip Weller, Igor Liška ze sekretariátu MKOD, ředitelka odboru ochrany vod MŽP a vedoucí české delegace v MKOD Veronika Jáglová a tajemnice vedoucí české delegace Doubravka Nedvědová.

Prosíme o potvrzení účasti Michaele Dočekalové na e-mailu michaela.docekalova@mzp.cz nebo tel.: 267 122 314.

Poznámky:

[1] ČR je smluvní stranou Úmluvy o spolupráci pro ochranu Dunaje, která se provádí prostřednictvím MKOD se sídlem ve Vídni. MKOD má 14 smluvních stran. Jsou to státy s povodím Dunaje větším než 2000 km2 a EU. V ČR je součástí povodí Dunaje celé povodí řeky Moravy pokrývající 27% plochy státu.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů