Pátek, 29. března 2024

Radonová voda jim už neteče

Radonová voda jim už neteče

Benešov/ Nebezpečnou látku rozpuštěnou v životně důležité kapalině odhalila analýza  laboratoře správce vodovodní sítě. Opatření přišlo okamžitě, náprava je plánovaná ještě letos.

Radon. Pokud jste s jeho nadlimitními koncentracemi denně ve styku, hrozí vám onemocnění rakovinou.
Do nebezpečné míry vyrostl během prázdnin obsah radonu ve vodě, která tekla z kohoutků některým domácnostem v osadě Okrouhlice.
Odhalily to testy vzorků dodávané vody, které provedla laboratoř správce vodovodní sítě, Vodohospodářské společnosti Benešov.
„Okamžitě po tomto zjištění přestala voda do domácností proudit. Tamní obyvatelé si od té doby chodí pro pitnou vodu do přistavených cisteren. Informaci o tom vzali poměrně klidně,“ uvedl Roman Tichovský a připomněl, že radon v Okrouhlici mají ve vodě dlouhou dobu. O prázdninách ale jeho koncentrace překročila desetinásobně povolenou mez. „Každý tam ale má studnu,“ tvrdí místostarosta.
Že je to skutečně tak, potvrdil i starosta tamních hasičů Ladislav Šíma. „Já mám svoji studnu, mě tohle vůbec nezajímá,“ řekl. Při otázce, zda problém zasahuje alespoň někoho z jeho sousedů, jen opakoval: „Nevim, nevim, nevim.“
Radon lze z vody poměrně snadno odstranit. Stačí, aby se kapalina nechala v jímce probublávat vzduchem. I to ale bude stát peníze. Čtyři sta padesát tisíc korun. Právě tolik zaplatí Benešov ze svého rozpočtu na stavbu vodojemu a zařízení na odstraňování radonu. Problém Okrouhlice totiž tkví v tom, že voda se do domácností dostává nikoli z vodojemu napájeného například ze Želivky, ale přímo z místní studny. Až bude stát vodojem, nebude problémem radon z kapaliny odstranit. Omezení dodávky pitné vody se týká v Okrouhlici asi padesáti domácností.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů