Středa, 24. dubna 2024

První česká škola dostane zelené razítko

První česká škola dostane zelené razítko
S trochou štěstí budou děti ze základní školy ve Vinařicích na Kladensku psát méně písemek než dřív. Škola se totiž rozhodla, že se jako první v Česku ozdobí ekoznačkou za ekologicky šetrný provoz. A tak se začne šetřit papírem.

Školu čekají i další změny. V kuchyni se budou pěstovat bylinky a chodby se budou lesknout díky ekologicky šetrným saponátům. "Škola je podnik jako každý jiný a také se potřebuje nějak prezentovat a tato ekoznačka je dobrá příležitost. Navíc takto dá dobrý příklad dětem," říká Radka Syblíková. Ta vinařické škole zpracovává projekt, jak na ekologický certifikát, který uděluje ministerstvo životního prostředí, dosáhnout. A ona sama jako studentka podnikové ekonomie a managementu díky tomu napíše diplomovou práci.

Zelená škola

Její nápad se dobře potkal se zeleným nadšenectvím zdejší ředitelky Radomily Unarové, také učitelky přírodopisu. Před rokem základku převzala a své instituci přezdívá "zelená škola". Ekologická výchova tu patří k povinně volitelným předmětům, třídí se tu odpad do takového detailu, jako je speciální kontejner na baterky. "Ve škole jsme například vyráběli výtvarná díla z PET lahví a jiných recyklovatelných materiálů," říká ředitelka Unarová.

Syblíková si zatím obhlédla školu a do půl roku by měla být spousta věcí jinak: pomůcky ve škole by měly být z recyklovaného papíru. Děti si i dnes předepsané sešity mohou koupit přímo ve škole, a tak se tu chtějí domluvit s dodavatelem "ekologicky šetrných" školních sešitů, ale tak, aby to rodiče na účtence nepocítili.

Bio do bufetu

"Ekomanažerka" si také posvítí na tiskárnu a kopírku, tisknout se bude oboustranně a šetřit se bude také toner, světla a další. Děti se také mohou těšit na výrobky v biokvalitě, na sezonní potraviny. A bylinky si dokonce budou samy pěstovat.

"Předpisy stanovené ministerstvem životního prostředí nejsou ale tak přísné, že by se třeba musel předělat celý systém topení. Pouze v případě, že škola prochází rekonstrukcí," říká Syblíková.

Škola ve Vinařicích bude první, ale značku "šetrné služby" už má v Česku několik hotelů. "Pro podnikatele je to dobrá forma marketingu, tudíž jsou v tomto aktivnější," říká Adela Petrová z Agentury pro ekologicky šetrné výrobky, která udělování těchto značek koordinuje. České školy učí chovat se ekologicky i nezisková sdružení, jako například sdružení Tereza v projektu Ekoškola.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů