Pátek, 26. dubna 2024

Invaze nepůvodních druhů

Invaze nepůvodních druhů

Mezinárodní konference Neobiota. 77 let pražské ZOO. Jak se rozmnožují rostliny? 

Na začátku dobrý úmysl - na konci rozvrácení celého ekosystému. I tak se dají popsat rozsáhlé škody, které mohou mít na svědomí přivezené introdukované rostliny a živočichové. Invaze nepůvodních druhů byly také tématem mezinárodní konference s názvem Neobiota, která se uskutečnila na konci září v Praze. O konferenci samotné, ale hlavně o invazních rostlinách jsme si povídali s doc. Petrem Pyškem z Botanického ústavu Akademie věd České republiky.

Podíváme se do pražské Zoologické zahrady. Ta totiž letos oslavila 77. narozeniny. Založena byla v den svátku sv. Václava, tedy 28.září 1931, profesorem Jiřím Jandou. Letošní oslavy, která proběhla v japonském stylu, jsme se zúčastnili také. Od jejího ředitele Petra Fejka jsme se dozvěděli, v čem je pražská ZOO vyjímečná, jak ji poznamenaly povodně, nebo na co se ve svých 77 letech ZOO ještě chystá.

Dalším tématem bude rozmnožování rostlin. Pro rostlinu by teoreticky mělo být nejlepší, má - li oboupohlavné květy, tedy s pestíky a tyčinkami, jako je tomu třeba u tulipánů. V takovém případě pak stačí, když pyl dopadne na bliznu a tím je zajištěn vznik semen. Jak se ale dovíme v dnešním příspěvku, není to ta nejvýhodnější strategie rozmnožování. Jako výhodnější se jeví gynodiecie. Podrobnosti o tomtu způsobu rozmnožování jsme zjišťovali od RNDr. Heleny Štorchové, CSc. z Laboratoře reprodukce rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

A nebudou samozřejmě chybět ani aktuality a zprávy ze světa vědy v pravidelném Přírodoskopu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů