Čtvrtek, 28. března 2024

Je voda z vodovodu vhodná k pití?

Je voda z vodovodu vhodná k pití?
Voda z vodovodu teče každému z nás, myjeme s ní nádobí a používáme ji k ociste tela. Ale jak jsme na tom s vodou z vodovodu jako vodou na pití? Co o této vode víme a jak nám chutná? Jak dopadne voda z vodovodu ve srovnání s vodou balenou?
 
Na tyto otázky a mnoho dalších se pokusil odpovědět výzkum realizovaný společností STEM/MARK, který proběhl ve dnech 12. - 24. září 2008. Jedná se o reprezentativní výzkum populace ČR starší 15 let na vzorku 1003 respondentu.

Složení vody z vodovodu je pro lidi menší záhadou

O tom, co vlastně z vodovodu teče, se vedou četné diskuse a dvě třetiny obyvatel nemají představu, jaké má voda z vodovodu složení, co tedy pijí. Nejméně informovaní jsou v tomto ohledu mladí lidé do 29 let. Platí pravidlo, že pokud o složení vody z vodovodu moc nevíme, tak ji pijeme méně často.



Voda z vodovodu není považována za vodu vhodnou pro malé deti a kojence

Pouze 32 % respondentu uvedlo, že vodu z vodovodu mužou pít i malé děti, zbytek se domnívá, že pro malé děti je lepší pít jinou vodu. Myslí si to populace obecně a nebylo prokázáno, že by např. lidé s dětmi kvůli zvýšené obavě dětem vodu nepodávali.

Balená minerální a pramenitá voda vítězí, co se chuti i kvality týče

Pouze 16,5% spotřebitelů považuje vodu z vodovodu za chutnejší než pramenitou a minerální balenou vodu, kterou naopak chuťově preferuje plných 55% spotřebitelu. A stejně tak je i balená minerální a pramenitá voda považována za výrazně kvalitnejší. Vodě z vodovodu bývá vytýkán pach chlóru, což muže ovlivnit i výslednou chuť. Balená pramenitá a minerální voda je časteji považována za kvalitnejší lidmi mezi 15-29 lety, naopak u lidí nad 60 let není toto vnímání tak vyhranené. Více než 3/5 obyvatel neví, že se balené vody dělí do čtyř kategorií: přírodní minerální, pramenité, kojenecké a pitné.

Jedine co je v domě, je pro mě?

Více než 63 % lidí by se obávala pít vodu z vodovodu jinde než doma. Doma často lidé vědí, odkud voda teče, mohou si zjistit složení. Mimo domov panuje vetší nejistota.

Celkove panuje ohledně kvality vody z vodovodu spokojenost, nejvetším problémem je chlor

Více než dvě třetiny dotázaných jsou spokojeny s kvalitou vody z vodovodu jako vodou k pití, a 2/5 obyvatel nedokáží této vode nic konkrétního vytknout. Nejčastejšími výtkami k vode z vodovodu jsou, že je cítit chlórem (20%), nemá dobrou chuť (11%) či zapáchá (5%). Problematické téma úpravy povrchové vody pro přípravu pitné vody z vodovodu a zbytky léčiv či hormonu v ní 2/3 občanů vůbec neregistrují. U vzdělanější části populace je povědomí o možnosti znečištení vody silnejší.

Třetina z nás pije vodu z vodovodu méně než jednou týdne nebo vůbec, 45% ji pije denně

Denně pije vodu z vodovodu 45% dotázaných spotřebitelu starších 15 let. Naopak 24 % obyvatel nepije vodu z vodovodu vůbec, 10% méně než jednou týdne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů