Pátek, 29. března 2024

Voda v Plzni bude příští rok dražší

Voda v Plzni bude příští rok dražší

V Plzni v příštím roce podraží voda. Zvýšení cen vodného a stočného o 4,25 procenta ve čtvrtek schválili radní. Lidé tak od ledna za metr krychlový vody zaplatí o zhruba dvě koruny více než dosud. Vodné bude nově stát bez daně 23,76 Kč za metr krychlový, dosud to bylo 21,92 Kč. Stočné přijde na 18,53 Kč za metr krychlový.

Plzeň je dlouhodobě v cenách vody v porovnání s ostatními městy na nízké úrovni. "Tuším, že jsme teď asi druzí v republice s nejnižší částkou vodného a stočného," uvedla radní Helena Matoušová.

Nízké ceny vody může město držet díky velkým investicím, které směřuje do vodárenské infrastruktury. Náklady na úpravu vody jsou pak nižší. "Hodně peněz se dalo do oprav čističek a kanálů, i to se nám projevuje v tom, že můžeme držet nízkou cenu," dodala radní.

Za pronájem vodohospodářské infrastruktury zaplatí příští rok Vodárna Plzeň městu nájem 231,6 milionu korun, o inflačních 2,8 procenta víc než loni. Podle smlouvy o nájmu, provozování a údržbě veřejného vodovodu a kanalizace uhradí firma 30 procent nájemného věcným plněním, tedy investicemi do městské infrastruktury. Pro příští rok by to mělo představovat hodnotu přibližně 69,5 milionu korun.

Průměrná denní spotřeba jednoho Plzeňana je 111 litrů vody.

Lada Pešková

http://zpravodajstvi.plzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů