Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nejen peníze. Firmy za charitou vysílají své lidi

Nejen peníze. Firmy za charitou vysílají své lidi

- Kromě podporování veřejně prospěšných aktivit si firmy vytvářejí vlastní pojetí společenské odpovědnosti

- Oblíbené jsou dobrovolnické programy

Dobrovolnické programy, jarmarky výrobků z chráněných dílen, recyklace či počítačové hry se sociální tematikou. I tak české firmy chápou společenskou odpovědnost. Už jim nestačí jen rozdělit peníze přes své nadace a rozšiřují své aktivity i do dalších oborů.

"Je vidět zřetelný posun směrem k inovativním, dlouhodobým a kvalitním projektům, do kterých firmy investují. Velký zájem je rovněž o programy firemního dobrovolnictví a zapojování zaměstnanců," říká ředitelka Fóra dárců Pavlína Kalousová.

Potvrzuje to i Jitka Chocová z T-Mobilu, která má u operátora společenskou odpovědnost na starosti. "Kromě dobrovolnického programu se zaměřujeme na ekologii a recyklaci mobilů. Příští rok chceme rozjet speciální akci podobně jako byl Recyklístek," vysvětluje Chocová. V jejím rámci dával operátor poukázku na služby v hodnotě dvou set korun těm zákazníkům, kteří na jeho prodejně vrátí starý mobil.

Oceněná originalita

Za dobrovolnický program letos Fórum dárců ocenilo Českou spořitelnu. "Naši zaměstnanci mohou věnovat dva dny v roce pomoci v neziskových organizacích. Většinou jde o pomoc manuálního charakteru a loni se zapojilo kolem šesti stovek lidí," říká Klára Gajdušková z tiskového oddělení banky.

Za další z oceněných originálních akcí stojí mladoboleslavská Škoda Auto. Ta vysadila za každý v Česku prodaný vůz jeden stromek. "Zaměřujeme se především na regiony, kde máme naše výrobní závody," říká mluvčí Jaroslav Černý a dodává, že jen během loňského roku vysadila automobilka přes 66 tisíc stromků a některé z nich sázeli i sami zaměstnanci.

Na okamžitý efekt nesází ani softwarový gigant Microsoft. Ten v rámci programu Počítače proti bariérám už několik let pomáhá lidem se zdravotním hendikepem k tomu, aby se mohli stát ekonomicky nezávislými.

Další speciální ocenění obdržel operátor Vodafone za projekt počítačové hry s názvem GhettOut, jehož cílem je ukázat lidem, jak se žije v sociálně vyloučené lokalitě a jak je těžké se z ghetta dostat. "Zaměřujeme se zejména na podporu dětí, mladých lidí a znevýhodněných sociálních skupin," říká mluvčí firmy Miroslav Čepický.

Konkurenční Telefónika O2 se zase zaměřila především na ochranu dětí před nebezpečím na síti. Operátor dlouhodobě podporuje i Sdružení Linka bezpečí a stojí za projektem proti dětské šikaně.

Zákazníci to ocení

Společenskou odpovědnost lze navíc i skloubit s marketingem. Podle průzkumu agentury Factum Invenio si více než třetina Čechů během uplynulého roku koupila výrobek nebo službu podporující veřejně prospěšnou věc. Nejčastěji šlo o věci denní spotřeby a potraviny.

"Projekty tohoto druhu, kdy firma propojí své produkty s dobrou věcí, rostou u nás jako houby po dešti," říká Kalousová. Firmy prý zjišťují, že jde o nový způsob oslovování zákazníka, který s sebou nese odlišení od konkurence a obchodní výhody.

Využívá to například kosmetická firma Oriflame. Ta vytvořila speciální řadu kosmetiky a zisky z jejího prodeje putují na projekt Nadace Terezy Maxové.

AUTOR: Jan Beránek
AUTOR: Roman Šitner
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů