Pátek, 29. března 2024

Nejdražší voda je u přehrady

Nejdražší voda je u přehrady

Českobudějovicko - V Jihočeském kraji platí nejvíc za vodu paradoxně obyvatelé Římova, ačkoli mají za humny přehradu, jež napájí celý region. A přitom i zůstane. I letos totiž Římovským voda podraží, stejně jako lidem ve valné většině obcí na jihu Čech.

„Už jsme o vodném a stočném rozhodli. Pohyblivá složka šla nahoru o korunu osmdesát na kubík a pevná složka o 170 korun na rok,“ informoval starosta Římova Vladimír Koupal.
 

Římovští tak budou v novém roce platit za vodné a stočné celkem 61,80 a za vodoměr 1178 Kč. „Musíme přečerpávat kanalizaci přes kopec, aby to nešlo do přehrady,“ vysvětlil Koupal hlavní důvod, proč je v Římově pitná voda nejdražší v celém kraji. Zároveň dodal, že lidem obec vodné ještě doplácí, protože cena za vodu by jinak vyšla až na 85 Kč/m³.
 

Ve větších městech na Českobudějovicku nyní stojí vodné a stočné přibližně čtyřicet až padesát korun na kubík, krajská metropole platí 56,99 Kč.
Na padesátku teď bude ale útočit mnohem více obcí. „Navrhujeme zvýšení ceny na 52 korun 18 haléřů, což je o necelých pět korun, tedy o deset procent víc než letos,“ řekl starosta Ledenic Miroslav Franěk s tím, že o návrhu bude tento týden rozhodovat zastupitelstvo.
 

Podle současných hrubých odhadů společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy se bude v obcích zdražovat v průměru přibližně o 8 procent. Na malých vsích se ale zdražení může vyšplhat až na dvacet procent.
 

„V navýšení ceny zohledňujeme především nárůst našich vstupních nákladů, čili především nárůst ceny elektrické energie a inflace obecně, ale také nutnost zvýšení mzdových prostředků pro naše provozní zaměstnance, jejichž mzdy jsou v rámci Jihočeského kraje podprůměrné,“ uvedl Ladislav Kos, ředitel prodeje VAK JČ.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů