Pátek, 26. dubna 2024

Hradecká čistírna odpadních vod projde rekonstrukcí za 140 milionů korun

Hradecká čistírna odpadních vod projde rekonstrukcí za 140 milionů korun

HRADEC KRÁLOVÉ - Rozsáhlou rekonstrukcí projde během následujících 20 měsíců Čistírna odpadních vod (ČOV) v Hradci Králové. Náklady na modernizaci dosáhnou téměř 140 milionů korun.


Po vstupu České republiky do Evropské unie se zásadním způsobem změnila legislativa při odvádění a čištění odpadních vod. Vládní nařízení stanovuje přísnější limity dusíku a fosforu ve vypouštěných odpadních vodách z ČOV. "Od 1. ledna 2011 tak mohou vypouštěné odpadní vody z ČOV Hradec Králové obsahovat nejvýše 10 miligramů dusíku na litr vypouštěné odpadní vody," řekl Loskot. Současné technologie ČOV Hradec Králové neumožňuje bez rekonstrukce dosahovat těchto požadovaných limitů, a proto bude čistírna modernizovaná.

Požadovaného snížení objemu dusíku bude dosaženo především doplněním technologie ČOV o postdenitrifikační filtry, které pracují na principu biologického odbourání dusíku z odpadní vody. Předčištěná odpadní voda prochází přes filtrační médium, které je pokryté biomasou. Ta v průběhu filtrace odstraňuje z odpadní vody dusík. "Jde o první použití pokrokové technologie Biostyr na území České republiky," uvedl ředitel VaK Hradec Králové František Barák. Projekt také počítá s úpravami na nynějších objektech a zařízeních čistírny, které ovlivňují účinnost procesu odstraňování dusíku. Provedenou rekonstrukcí tak společnost splní v požadovaném termínu povinnost, ke které se zavázala vláda při vstupu do Evropské unie.

Rekonstrukce ČOV potrvá do srpna 2010, v září 2010 bude zahájen zkušební provoz, který skončí do konce roku 2011. "Pro dodavatele je tento projekt zajímavý nejenom použitou technologií. V jejím průběhu se budeme muset především vypořádat se složitými geologickými podmínkami, protože pro celou lokalitu jsou charakteristické takzvané tekuté písky," uvedl obchodní ředitel dodavatelské firmy VCES Miloš Emmer.

Rekonstrukce ČOV Hradec Králové si vyžádá náklady v celkové výši 139,8 milionu korun. Částku ve výši 48,9 milionu poskytne formou dotace ministerstvo zemědělství. Dalších 28 milionů korun uvolní z vlastních zdrojů VaK Hradec Králové, z nichž 26 milionů poskytne formou předplaceného nájemného provozovatel Královéhradecká provozní, člen skupiny Veolia Voda. Zbývající část prostředků pro realizaci projektu by měl pokrýt zvýhodněný komerční úvěr a finanční pomoc Královéhradeckého kraje.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů