Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výlet - Informační centrum Obnovitelné zdroje a vodní elektrárna Hučák

Výlet - Informační centrum Obnovitelné zdroje a vodní elektrárna Hučák
V květnu roku 1908 rozhodla městská rada Hradce Králové o stavbě malé vodní elektrárny Hučák na řece Labi.
Právě zde bylo o sto let později otevřeno nejnovější informační centrum Skupiny ČEZ. Je specializováno na obnovitelné zdroje energie.
Všichni jsou zváni na prohlídku spojenou s poučením i zábavou.
V kinosále vás přivítá Čtvero ročních období - ojedinělé filmové dílo na 12 m širokém plátně. Jaro zaplavené vodou vystřídá sluncem zalité léto, podzim přinese plody v podobě energetických rostlin a zima zamrazí studeným větrem. O tom, že všechny tyto přírodní síly umí člověk spoutat a využít, vás přesvědčí známý dirigent Varhan Orchestrovič Bauer a jím moderně přepracované Vivaldiho klasické hudební dílo Čtvero ročních období.
Obnovitelné zdroje využívá člověk odnepaměti - milovníci historie ocení vzácné historické stroje a modely zapůjčené ze sbírek Národního technického muzea - například model pily na dřevo nebo model pojízdného vodního čerpadla s větrnými pohony z předminulého století, skutečné historické turbíny Kaplanova a Peltonova, originální model natáčení lopatek Kaplanovy turbíny a další.
Moderní využití obnovitelných zdrojů přiblíží skutečný solární panel natáčející se za sluncem jako slunečnice. V řezu můžete studovat uspořádání a funkci reálného kotle na biomasu. V podzemí expozice odhalíte tepelné čerpadlo, které celý objekt zásobuje teplem.
Děti si v informačním centru pohrají s plachetnicemi a solárními autíčky, mohou obdivovat dřevěné kolo na spodní vodu, autentický model moderní větrné elektrárny i skutečnou mnohatunovou vodní turbínu na nádvoří. Počítačové hry prověří jejich znalost energetických rostlin i zručnost při stavbě přehradní hráze. Bez obav je můžete nechat zkusit vyvolat tornádo - Informační centrum nabízí první fungující model větrného tornáda v České republice.
První patro informačního centra tvoří naučná interaktivní expozice se spoustou informací, dat a obrázků. Představí vám vlastnosti a využití nejen větrné, vodní, sluneční energie a energie biomasy, ale i méně známou geotermální energii. Součástí expozice je i ukázka historického zařízení rozvodny, která dříve zaujímala prostory dnešního informačního centra.
Pro školní výpravy je připravena laboratoř a malá učebna - nabízejí techniku pro doplnění výkladu či pomůcky pro experimenty s obnovitelnými zdroji, včetně návodů.
Nechybí ani prostor na dočasné tématické výstavy, odpočinkovou zónu a občerstvení.

Šťastnou cestu!

Adresa:
budova malé vodní elektrárny Hučák, Křižíkova 233, Hradec Králové

Otevírací doba a vstupné:
Informační centrum je otevřeno pro veřejnost denně od 9.00 – 16.00 hodin. Vstup je zdarma.

Reklama Reklama Reklama Reklama

Zdroj: ententyky.cz a cez.cz (www.cez.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů