Úterý, 19. března 2024

Voda z kohoutku chutná většině obyvatel Jihočeského kraje

Voda z kohoutku chutná většině obyvatel Jihočeského kraje

S kvalitou pitné vody z kohoutku je spokojeno 80 procent obyvatel Jihočeského kraje, přes 53 % ji označuje dokonce za velice chutnou. Přesto zhruba dvě třetiny obyvatel kupuje pro pití vodu balenou, přičemž pětina z nich utratí měsíčně za nákup balené stolní vody i více než 400 korun. K těmto výsledkům dospěl telefonický výzkum společnosti Ipsos Tambor uskutečněný v prosinci 2008 u 200 náhodně dotázaných zákazníků VAK JČ i 1. JVS.
Společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy a 1. JVS zásobují pitnou vodou celkem přes 75 procent obyvatel Jihočeského kraje. Centrálním zdrojem vody jihočeské Vodárenské soustavy je údolní nádrž Římov, zásobující přes 60% obyvatel kraje. Dalšími zdroji vody je například řeka Otava, v případě města Písek a Strakonice, podzemní voda z úpravny Dolní Bukovsko, která zásobuje Jindřichův Hradec a Veselí nad Lužnicí a místní zdroje většinou z vrtů a obecních studní.
  
 „Při srovnání hodnot uváděných výrobci na obalech balených stolních vod s hodnotami pitné vody z kohoutku naměřenými v naší akreditované laboratoři musíme konstatovat, že kvalita je naprosto srovnatelná a dosahuje hodnot kojeneckých vod. Navíc oproti delší době možného skladování balené vody je voda z kohoutku zaručeně čerstvá, nachází se neustále ve tmě a chladu, není vystavena slunečnímu záření. Cena litru balené vody je navíc oproti litru vody z kohoutku stopadesátkrát až dvěstěkrát vyšší,“ vysvětlil Jan Jindra.

http://www.jhradecko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů