Sobota, 20. dubna 2024

Výlet - ZOO Sv. Kopeček a Přírodní ráj Horizont Bystrovany

Výlet - ZOO Sv. Kopeček a Přírodní ráj Horizont Bystrovany

Kam a jak jedeme?

Jarní slunečné počasí nás vytáhlo do přírody - a protože jsme potřebovali vyřídit cosi v Olomouci, rozhodli jsme se pro ZOO na Svatém Kopečku a dále pro návštěvu Horizontu v Bystrovanech, kde jen "rychle" nakoupíme nějakou tu rostlinku na zahrádku...

Naše cesta proběhla autem, nicméně každý může zvolit dle svého. Na Kopeček se dostanete z Olomouce od  Hl. nádraží autobudem č. 11 ( zastávka je vpravo od východu z nádraží - směr Česká pošta ). Zdatnější cyklisté vyjedou i na kole, pěší procházka ze Samotíšek - alejí ke kostelu a pak dále k ZOO je rovněž půvabná.

je jen na vás, kolik energie a času chcete vydat.

Automobiloví návštěvníci mohou zaparkovat na parkovišti přímo u ZOO, pokud již bude obsazené, dá se zvolit parkoviště jiné, na které vás ochotně obsluha parkoviště odešle. Na Kopečku jsou odstavná parkoviště asi tři, záleží opravdu na tom, kolik rodin zvolí stejný výlet.


Za čím jedeme?

V ZOO jsme se zdrželi o mnoho déle než jsme plánovali. Nově vybudované atrakce a zajímavé pavilony, cesta na visutém mostě přes území opic, nová super atrakce pro děti, ze které ty menší nehodlají odejít, komentované krmení zvířat ( my se připletli zrovna do doby, kdy gepard dostal na oběd králíka - již mrtvého, samozřejmě ), nové informační tabule, prostě je vidět spousta práce, kterou ZOO vykonává a myslí přitom na příjemný pobyt svých návštěvníků.

Popisovat vše co v ZOO uvidíte je patrně zbytečné, na své si přijdou hlavně děti...

Náš další cíl je přírodní ráj Horizont, arboretum s umělým vodopádem a příležítostí k nákupu, občerstvení, návštěvě restaurace, či jen relaxace a sbírání inspirace pro vaši zahradu. Arboretum se nachází ve vesnici Bystrovany, necelých 5 km ze Svatého Kopečka. Pojedete přes vesnici Droždín a hned na kraji Bystrovan naleznete Horizont.

Zajímavé turistické cíle v okolí: Velká Bystřice, Samotišky-drobné památky, Radíkovská pevnůstka


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Pro oběd jsme zvolili nově otevřenou restauraci Archa - přímo v areálu ZOO. restaurace je stylová, velice pěkné prostředí, možnost posezení venku. V jídelním lístku najdete obvyklé pokrmy včetně specialit ze zvěřiny, cenová relace přijatelná... :o)


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Naše rodina patří k vděčným návštěvníkům čehokoli, pobyt v ZOO se evidentně líbil, protože jsme odtud vycházeli asi s tříhodinovým zpožděním oproti plánovanému rozvrhu, arboretum nezklamalo nikdy, je to opravdu kouzelné místečko...snad jen rostlinky tady koupené jsou o něco dražší než v jiných zahradnictvích.


Ostatní informace

Vstupné do ZOO se trošku změnilo, již není rodinná vstupenka pro 2 dospělé a 2 děti, dospělá osoba zaplatí 70,-Kč, dítě 50,-Kč. Do ZOO si můžete vzít také svého psa, pro kterého je na mnoha místech připravena miska s vodou.

V arboretu Horizont vstupné neplatíte.


Na výlet vlakem

Vlakem se na Kopeček nedostanete, nicméně na vlakové nádraží v Olomouci ano.

Do Bystrovan vás však ČD zavezou - vlaky z Olomouce směr Velká Bystřice, Hlubočky Hrubá voda

Autor: Radka Žáková

http://www.turistika.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů