Čtvrtek, 28. března 2024

Náklady na čištění odpadních vod a kanalizace spolknou přes 40 miliard

Náklady na čištění odpadních vod a kanalizace spolknou přes 40 miliard

PRAHA (MEDIAFAX) - Náklady na investice na čištění odpadních vod (ČOV) a napojení obcí na kanalizaci dosáhnou 41, 4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů uvedených v dokumentu „Aktualizace strategie financování požadavků na čištění městských odpadních vod,“ kterým se má na svém jednání v pondělí zabývat Vláda ČR.

„Uvedený materiál je předkládán každoročně a aktualizuje postup plnění v aglomeracích nad 2000 obyvatel, kterých se týká příslušná směrnice EU,“ uvedl k tomu pro Mediafax Ondřej Veselý z odboru komunikace ministerstva zemědělství, které společně s ministerstvem životního prostředí aktualizaci předkládá.

Součástí materiálu je přitom seznam 328 lokalit (aglomerací), v nichž musí být splněny požadavky EU na vybudování ČOV nebo kanalizace do konce roku 2010. Z nich má podle materiálu celkem 123 vyhovující ČOV a 119 aglomerací má napojení na kanalizaci větší než 85 procent. „Zbývá dořešit ČOV ve 205 aglomeracích a kanalizaci ve 209 aglomeracích. Z toho v 86ti případech je potřeba dořešit současně ČOV a kanalizaci,“ uvádí se v Aktualizaci.

Náklady na dořešení ČOV přitom podle materiálu představují 24, 777 miliardy korun, včetně nákladů na ČOV v Praze ve výši 11 miliard korun, náklady na dořešení kanalizace jsou pak 16,62 miliardy korun.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů