Pátek, 19. dubna 2024

Na Odře budou vodákům o červnových víkendech bezplatně půjčovat lodě

Na Odře budou vodákům o červnových víkendech bezplatně půjčovat lodě

Bezplatnou půjčovnu lodí v červnu, vodácký výcvik i speciálního průvodce o poslední květnovém víkendu připravuje pro příznivce vodáckého sportu Bohumín na Karvinsku. Pro vodáky bude nachystáno 12 lodí, které si budou moci zapůjčit během červnových víkendů, řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Lodě dostanou jména především podle živočichů, kteří podél řeky Odry protékající Bohumínem žili nebo žijí. Vodáci se tak budou moci projet například v Ledňáčku, Štice a Bobrovi. Městská půjčovna nabídne kromě lodí i pádla a záchranné vesty.

"Provoz půjčovny budou zajišťovat dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína a Kopytova. Pro vodáky, kteří chtějí vidět krásu meandrů Odry, připravujeme dopolední i odpolední sjezdy. Splutí Odry od Starého Bohumína k mostu v Zabelkově v Polsku trvá dvě až tři hodiny," uvedl vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Lumír Macura.

Vodácký výcvik pro nováčky

Pro zájemce, kteří s vodáckým sportem nemají zkušenosti, připravilo město poslední květnový víkend bezplatný jednodenní vodácký výcvik. Bude se konat po oba víkendové dny od 9,30 do 17 hodin. Sraz zájemců bude poblíž jezu v nedalekých Věřňovicích na Karvinsku. Bude se vyučovat praxe i teorie.

"Naučí se, jak se nasedá do lodi, jak se přistává, dozvědí se o základních záběrech a technice jízdy na kánoi, kajaku a raftu," upřesnil Macura.

Připravované vodácké akce jsou součástí projektu přeshraniční spolupráce Červen - měsíc přátelství na soutoku Odry s Olší. Na akce se městu spolu s dalšími partnery podařilo z evropských fondů získat přes 760 000 korun.

Červen ve znamení vodáctví

Červen ve znamení vodáctví odstartuje v Bohumíně už desátý ročník mezinárodní česko-polské vodácké akce Plavidlo 2009 po třech řekách - Ostravici, Odře a Olši. Akce začíná 5. června od 9 hodin na Ostravici.

"Během plavby mohou lidé vidět tři soutoky řek - Ostravice s Lučinou, Odry s Ostravicí a Odry s Olší. Před sjezdem hraničních meandrů Odry se vodáci zastaví ve Starém Bohumíně, kde proběhne křest Vodáckého průvodce po Odře a Olši s kilometráží," uzavřel Macura.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů