Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rybníku pomůže podvodní sekačka

Rybníku pomůže podvodní sekačka

Možná znáte staré pořekadlo: Po Božím těle do vody směle. Po tomto církevním svátku už je totiž obvykle krásně teplá voda a léto se už blíží mílovými kroky. Určitý problém při koupání však představují sinice a znečištění rybníků. My se se Zdeňkou Kuchyňovou vydáme na Máchovo jezero a na Velký Bolevecký rybník v Plzni. Tam totiž bude jezdit podvodní sekačka.

Nebude to kouzelnický trik, bude se jednat o unikátní sekačku podvodní. Je to součást tříletého projektu a cílem je odstranit z rybníka kal a sinice. Rybník je totiž vyhledávaným rekreačním místem Plzeňanů. Bylo by sice možné rybník vypustit a vyčistit, ale jeho napuštění by potom trvalo několik let. Proto vznikl projekt, který má změnit koloběh živin v rybníce, což potvrzuje hydrobiolog Jindřich Duras: "Chceme posunout stav toho ekosystému, kde dominují malé planktonožravé ryby, někam, kde důležitou roli hrají vodní rostliny. Důvodem je to, že v systému s důležitou rolí vodních rostlin, je voda podstatně průhlednější a množství sinic se drží hluboko pod hygienickými limity."

Ojedinělý projekt začal už v roce 2006 a letos přijde na řadu podvodní sekačka. Uplatnění zatím našla v Severní Americe, a v Evropě v zemích jako je Finsko, Švédsko a Holandsko.
Vodní rostliny a jejích růst zasáhly i do oblastí, které jsou využívány intenzivně ke koupání a tam budeme v letošním roce růst těch rostlin regulovat speciálně upravenou žací lištou, aby byly usekávány co možná nejhlouběji pod hladinou. Počítáme až tak dva metry hluboko,"
říká hydrobiolog Jindřich Duras. Podvodní sekačka tak bude v Česku použita poprvé a rostliny bude na Boleveckém rybníku zkracovat v červnu. Rybník, zvaný taky Bolevák, patří mezi nejstarší dochované v Plzeňském kraji - vznikl v roce 1460. A v 19. století se z rybníka těžil led na chlazení piva v Plzeňském Prazdroji. Například v roce 1920 bylo do pivovaru dovezeno 600 vagónů ledu.
Na sezonu se chystá nejen Bolevecký rybník, ale i známé Máchovo jezero v Libereckém kraji. A jak vyplynulo z ankety, řada jeho obyvatel sem pravidelně jezdí: "My jezdíme stanovat na 'Mácháč'. - Jezdíme tam každý rok. Pět ženských s dětmi. Je to tam úžasné, protože je tam borovicový les, blízko jezero. Chodíme se tam koupat. - My chceme jet s holkama se stanem, jestli mě naši pustí. Snad to vyjde."
Stejně jako na jiných rybnících i tady byla problémem kvalita vody. Letos není moc peněz a tak pravidelná prevence proti sinicím nebude, řekl Luděk Tera, šéf společnosti Regio, která jezero spravuje: "Všichni jsme napjatí, protože letos nebude asi zásah tak jako byl v minulých letech. Ale vzhledem k tomu, že čtyři zásahy značně zlepšily kvalitu vody a jezero bylo vypuštěno, tak předpokládáme, že by ta letošní sezóna měla proběhnout bez nějakých větších problémů."
V jezeře se už smočili první odvážlivci. A museli to být praví otužilci. Teplota vody se tu zatím drží na 17 stupních Celsia. Kromě nádherného koupání je Máchovo jezero známé svými výletními parníky s romantickými jmény Hynek a Jarmila. Dostaly je podle slavné básně Máj od Karla Hynka Máchy. Ten vzdal hold tomuto místu hned v několika dílech. Tajemnou atmosféru hradní zříceniny přiblížil například v povídce Večer na Bezdězu.
 
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů