Úterý, 16. dubna 2024

Ministr Miko svolal Ústřední povodňovou komisi

Ministr Miko svolal Ústřední povodňovou komisi
Ministr životního prostředí Ladislav Miko včera ráno informoval předsedu vlády Jana Fischera o povodňové situaci v České republice. Po konzultaci s premiérem a dalšími členy vlády na dnešní ráno svolal Ústřední povodňovou komisi (ÚPK). Pracovní štáb ÚPK svolala ředitelka odboru ochrany vod MŽP Veronika Jáglová již včera na MŽP v 18:00.

"Povodňová situace v České republice již dosáhla kritického stavu. Krizový stav již platí v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Meteorologická předpověď na nejbližší dny přitom neslibuje žádný optimistický výhled," konstatoval ministr Miko. Ústřední povodňová komise se proto sejde v pondělí ráno v 8:30 na Úřadu vlády. V 10:00 začíná pravidelná schůze vlády, kde bude ministr Miko o jednání ÚPK a aktuální situaci informovat premiéra a ministry.

Ministerstvo životního prostředí povodňovou a hydrometeorologickou situaci v ČR velmi pozorně sleduje. Povodňová služba MŽP pracuje již od čtvrtka 25. června v 24hodinovém nepřetržitém provozu a je ve spojení s krizovými štáby postižených krajů, Českým hydrometeorologickým ústavem, správami zasažených povodí i relevantními vládními resorty.

Ústřední povodňovou komisi řídí ministr životního prostředí Ladislav Miko. Místopředsedou ÚPK je ministr vnitra Martin Pecina. Jejími členy jsou ministr zemědělství Jakub Šebesta, hlavní hygienik ČR Michael Vít, náměstci ministra obrany Jaroslav Kopřiva, ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous a ministra financí Jiří Kubínek, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiří Halaška a ředitel sekce vodního hospodářství MZe Pavel Punčochář. Tajemnicí ÚPK je ředitelka odboru ochrany vod MŽP Veronika Jáglová.

Přeji, pokud možno, co nejklidnější zbytek víkendu

Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů