Pátek, 19. dubna 2024

Kupujete toaletu? Umíte si představit 800 lahví piva?

Kupujete toaletu? Umíte si představit 800 lahví piva?

Ekologicky se dá uvažovat i při pořizování takové věci, jakou je toaleta. A i v tomto případě znamená "ekologické" jednání vlastně totéž, co jednání "ekonomické" a tedy "spořivé". Nižší spotřeba se logicky pozitivně promítá do kategorie provozních nákladů. Konkrétně tedy právě toalety dokáží přispět k udržitelnému rozvoji třeba tím, že na své spláchnutí spotřebují při stejném účinku přibližně o 40% méně vody, než toalety běžné. Tušíte, jakou spotřebu vody má jedna 4 členná rodina?

Tzv. "normální" či "běžná" toaleta spotřebuje na jedno spláchnutí od 6 - 8 litrů vody a většinou je to voda pitná, kterou před tím musel někdo vyčistit a pustit do vodovodního řadu. Je to tedy i voda "drahá". Na letošním ročníku veletrhu ISH zaujala odborníky toaleta Omnia GreenGain (Villeroy & Boch) které spotřebuje pouze 3,5l vody na jedno spláchnutí. Podobně nízkou spotřebu nabízejí některé modely od firmy Ideal Standard nebo Geberit. Ekologické produkty se postupně stávají módou, kterou firmy využívají na nabízejí své produkty jako produkty "zelené". A má to pochopitelně i svůj pozitivní dopad nejen na zisky výrobců a prodejců, ale také na peněženy uživatelů a na snížení zátěže přírodních zdrojů. Mimochodem, např.v USA platí od roku 1993 zákon, který nařizuje, že smějí být vyráběny pouze toalety, které na jedno spláchnutí spotřebují maximálně 6 litrů vody.

800 lahví piva denně?

Víte, kolik vody v průměru připadá na jednoho občana České republiky? Není to ani 10 ani 20 litrů, ale rovnou necelých 100 litrů vody z vodovodu, tedy vody pitné, kterou používáme na splachování, mytí nádobí, stejně jako na vaření a nebo na pití. Čtyřčlenná domácnost tedy dokáže spotřebovat neuvěřitelných 400 litrů vody denně. Pro ilustraci je to 800 lahví piva plných vody. Stejnou spotřebu vykazuje Polsko a Německo.

Například v USA platí od roku 1993 zákon, který nařizuje, že smějí být vyráběny pouze toalety, které na jedno spláchnutí spotřebují maximálně 6 litrů vody.

http://www.living.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů