zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

PERLIVÁ VODA ZAŽENE ŽÍZEŇ LÉPE?

24.07.2009
Voda
Pitná voda
PERLIVÁ VODA ZAŽENE ŽÍZEŇ LÉPE?

Perlivá voda zažene žízeň rychleji, někomu však ze zdravotních důvodů vyhovuje více voda bez bublin. Odborníci zdravým lidem doporučují oba typy střídat. Perlivou vodu by podle nich neměli dostávat kojenci, vadí i lidem s nemocným srdcem či žaludečními vředy.

Také po některých operacích ji lékaři nedovolují, protože může dráždit pooperační jizvy.

Podle vedoucího národní referenční laboratoře pro pitnou vodu Státního zdravotního ústavu Františka Kožíška je pocit osvěžení z perlivé vody větší jen zdánlivě. Je dán tím, že oxid uhličitý způsobí prokrvení sliznic a vyvolá pocit brnění. Pokud se pije nápoj velmi chladný, překrvení se ještě zvyšuje.

Brnivý pocit a následné říhání vedou k tomu, že člověk pije pomaleji a po menších doušcích. Pocit sucha v ústech, který se podílí na pocitu žízně, se tak odstraní menším množstvím vody. To je podle Kožíška výhoda problematická. "Žízeň je známkou dehydratace organismu. Je signálem, že je třeba napitím doplnit deficit tekutin," vysvětlil. Navíc oxid uhličitý mírně zvyšuje tvorbu moči, a tak když člověk pije jen perlivou vodu, může to vést k opačnému účinku, ještě větší dehydrataci.

Sycená voda může u kojenců vyvolat zvracení s rizikem vdechnutí zvratků a zadušení. Kardiaci by měli vědět, že oxid uhličitý v žaludku zvedá bránici a tlačí na oblast hrudní dutiny, po vstřebání zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Perlivá voda se nedoporučuje rovněž pacientům se sklonem k nadýmání a poruchami trávení, jako říhání nebo překyselení žaludku.

   Vody s přirozeně vyšším obsahem oxidu uhličitého bývaly od pradávna tradiční nápojem, v Německu se nazývaly vinné nebo pivní prameny, v českých zemích a na Slovensku kvasná voda či medokyš. "Tyto nápoje lze k občasné konzumaci doporučit. Pravidelnou konzumaci uměle sycených vod ale doporučit nelze, a to ani zdravým lidem," upozornil Kožíšek. Výrobci balených vod by podle něj měli na etiketách vždy informovat, že do nápoje byl dodán oxid uhličitý a v jakém množství.

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
12
9. 2017
12-14.9.2017 - Veletrh, výstava
Birmingham
22
9. 2017
22-24.9.2017 - Seminář, školení
Ekodomov, V Podbabě 29B, Praha 6
26
9. 2017
26-28.9.2017 - Konference
Duisburg
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí