Středa, 24. dubna 2024

Voda a nápoje v zaměstnání jsou povinností

Voda a nápoje v zaměstnání jsou povinností

Olomouc - Také pro zaměstnavatele z Olomoucka platí, že v takovýchto horkých dnech musejí zajistit pro své zaměstnance řadu okolností, které zlepšují pracovní podmínky.

"Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit na pracovištích takové podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, odstraňovat rizikové a namáhavé práce a zřizovat, udržovat a zlepšovat zařízení pro zaměstnance, včetně vzhledu a úpravy pracovišť," sdělila Štěpánka Filipová, tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Mezi tyto podmínky patří i poskytování nápojů na pracovišti. Zde se rozlišují dva typy - ty které slouží k zajištění pitného režimu a takzvané ochranné nápoje.

Nejen pro dodržení pitného režimu je takovýmto prostředkem pitná voda, ta ale slouží i pro případy, kdy se zaměstnanec zraní.

Na pracovištích, na kterých není technicky možné odstranit tepelnou zátěž, například u řidičů veřejné hromadné dopravy, musí zaměstnavatelé zajišťovat dodržování přípustných mikroklimatických podmínek a udělat taková opatření, která sníží na minimum nepříznivé dopady vysokých teplot.

Jedním z takových opatření je poskytnutí zmíněných ochranných nápojů, a to bezplatně a podle vlastního seznamu. "Ano, takováto opatření máme a jsou i součástí kolektivní smlouvy," potvrdila mluvčí DPMO Magdaléna kopřivová.

Takovýmto pitím jsou například iontové nápoje, které zajišťují kromě jiných ve firmě, která vyrábí součástky do letadel v Mariánském údolí v Hlubočkách.

"Tuto informaci mohu jen potvrdit, ale bohužel konkrétnější informace by musela sdělit osoba k tomu oprávněná, která je však v současnosti na dovolené," uvedl Jaroslav Doležal z pražské centrály společnosti.

Oblast mikroklimatických podmínek, tepelné zátěže a s tím souvisejících ochranných nápojů má v kompetenci především ministerstvo zdravotnictví.

"S případným požadavkem na řešení konkrétního problému z oblasti pracovních podmínek a hygieny práce je možné obrátit se na příslušnou hygienickou stanici, případně inspektorát práce," dodala Filipová z MPSV.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů