Úterý, 16. dubna 2024

Málem zavezli novou vodní nádrž

Málem zavezli novou vodní nádrž

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – Ten, kdo přišel ve čtvrtek 18. a v pátek 19. června na radnici, tak si nemohl nepovšimnout, že ze zasedací místnosti byl slyšet několikahodinový velice bouřlivý hovor. Vedení města a architekt kulturně sportovního areálu u Lužnice, za mostem, jednali o kolaudaci s okresním hygienikem. Byla to doslova bitva nejen o čas, ale i doopravdy o holou existenci renovované plánské víceúčelové vodní nádrže. Všechny tlačil čas, protože v sobotu 20. května se měl areál otvírat Vodnickým dnem, který je v plánu už od loňského června. Skoro celé město a okolí se už přes tři měsíce chystalo na tuto akci. Vše běželo podle plánu. Architekt i stavební firma plnila harmonogram na sto procent. Vybudovala se tu nová víceúčelová vodní nádrž, venkovní sprchy, zděné sociální zařízení, hřiště na nohejbal a další s bílým pískem na plážový volejbal. Ke všemu tady vyrostla i vkusná dřevěná restaurace Na pláži.
Město tak v rekordním čase mohlo zhodnotit kousek svého pozemku, a to díky dotaci dvanáct milionů, kterou získalo v březnu. Navíc přihodilo tři miliony ze svého městského rozpočtu, aby nic nepřekáželo okamžité realizaci.
Jednání s hygienikem bylo v jednu chvíli doslova na nože. Padl názor, že se musí celá vodní nádrž okamžitě zrušit a zavést zeminou. Na všechny šly mrákoty, když si představili, že na nádhernou víceúčelovou vodní nádrž najíždějí buldozery a vše zahrnují. Připomínky byly i k okolní dlažbě, potom zase, že celý objekt není oplocený. Za chvíli padaly návrhy, že město bude angažovat plavčíka nebo vše ohradit ostnatým drátem, vytrhat lavičky i sprchy nebo najmout potápěče, aby neustále čistil dno vodní nádrže. Přitom vodní nádrž má odpovídající čističku.
Nakonec v pátek 19. června, před polednem, hygienik argumenty vedení města uznal, a tak den před pořádáním akce byl celý areál zkolaudován. „Musím přiznat, že to byl boj, ale nakonec jsme rádi, že už nic, nikdo, nebránil tomu, aby se Plaňáci už v sobotu pobavili," řekl starosta města Jiří Šimánek. Odměnou byla návštěvnost Vodnického dne bezmála dvou tisíc návštěvníků.Vše dopadlo dobře. Vodní nádrž funguje a dneska je jedním z míst, které každý den přiláká mnoho návštěvníků z celého regionu.

http://rehacek.bloguje.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů