Středa, 17. dubna 2024

UDRŽITELNÝ ROZVOJ JE ZAKOMPONOVÁN DO PODNIKÁNÍ PRAZDROJE

UDRŽITELNÝ ROZVOJ JE ZAKOMPONOVÁN DO PODNIKÁNÍ PRAZDROJE

Odpovědná konzumace alkoholu, životní prostředí a podpora komunit, to jsou hlavní pilíře odpovědného přístupu Plzeňského Prazdroje. Ten právě zveřejňuje zprávu o společenské odpovědnosti. Přínos Prazdroje není jen v oblasti udržitelného rozvoje, vedle hlavní činnosti podnikání poskytuje pracovní příležitost 30 tisícům obchodních partnerů a 3800 dodavatelům s celkovými zakázkami ve výši 7,4 miliardy korun ročně. Plzeňský Prazdroj se také řadí mezi 20 největších plátců daní v Česku, do státního rozpočtu přispěl na daních v uplynulém fiskálním roce před 4,4 miliardy korun.

Zprávu o společenské odpovědnosti vydává Plzeňský Prazdroj už čtvrtým rokem. A v čem spočívá hlavní přínos? „Dokument přehledným způsobem shrnuje přístup Plzeňského Prazdroje k firemní odpovědnosti. Trvale udržitelný rozvoj je velkým tématem a pro naše pivovary je i součástí našeho podnikání. Do projektů udržitelného rozvoje jsme proto investovali v minulém finančním roce celkem 66 milionů korun. Tato částka zahrnuje projekty na podporu odpovědné konzumace alkoholu, investice do rozvoje komunit a na ochranu životního prostředí. V této oblasti se soustředíme zejména na snižování spotřeby vody, CO2, energie a druhotné využití či recyklaci všech odpadů,“ říká Zuzana Novická z Plzeňského Prazdroje.

Firemní odpovědnost v Plzeňském Prazdroji znamená mnohem víc. „Stanovili jsme si 10 priorit, mezi které patří také dodržování lidských práv, férova spolupráce s dodavateli, nebo transparentnost při vykazování naší činnosti. Proto vydáváme každý rok zprávu oveřenou nezávislou a prestižní nadací,“ dodává Zuzana Novická.

Zprávu ověřila nadace Fórum dárců

Zprávu ověřilo Fórum dárců, organizace, která sdružuje nejvýznamnější české nadace, nadační fondy a odpovědné firmy a poskytuje jim potřebné služby. „Význam Zprávy o společenské odpovědnosti spočívá hlavně v otevřené komunikaci s veřejností, která se dozví, jaké cíle si firma v minulém roce stanovila, a zda jich dosáhla. A nezávislá verifikace této zprávy stvrzuje, že obsahuje věrohodné údaje, a tím podtrhuje její význam. Verifikace zpráv o společenské odpovědnosti firem zatím není v České republice příliš častá, i proto jsme rádi, že Plzeňský Prazdroj patří k těm nemnoha českým firmám, které jsou v této oblasti směrem k široké veřejnosti takto transparentní a otevřené,“ říká Pavlína Kalousová, výkonná ředitelka Fóra dárců.

Úspory energie a vody

Co se tedy podařilo v jednotlivých oblastech? Prazdroj meziročně snížil ve svých třech pivovarech spotřebu elektrické energie ve výrobě o 23 %. Důležité je také snižování spotřeby vody. Zatímco světový průměr spotřeby vody na výrobu 1 hl piva je 5 hl a české pivovary spotřebují 4,5-7 hl, v pivovarech Plzeňského Prazdroje stačí na uvaření 1 hl piva jen 4,3 hl vody. Závazek mateřské společnosti SABMiller, který platí i pro Plzeňský Prazdroj, je dostat se do roku 2015 na hranici 3,5 hl.

Odpovědná konzumace alkoholu

V oblasti odpovědné konzumace představil Plzeňský Prazdroj ve všech marketingových kampaních odpovědnostní vzkaz www.napivosrozumem.cz . Webová stránka, jejíž adresa má také charakter odpovědnostního poselství, poskytuje informace o účincích alkoholu na lidský organizmus; návštěvníci internetu se také dozví o nevhodných společenských situacích pro konzumaci alkoholu a detaily o látkách, které pivo obsahuje.

Důležité údaje obsažení ve Zprávě o společenské odpovědnosti

½  Plzeňský Prazdroj zaplatil v minulém roce 4,4 mld. korun na daních* a je jedním z 20 největších plátců do státního rozpočtu.

½  Odbyt pro dodavatele za 7,4 mld. korun, 87 % dodavatelů je z Česka

½  Obchodní a pracovní příležitosti pro 30 000 obchodních partnerů a 3800 dodavatelů

½  Meziroční snížení spotřeby energie o 23 %.

½  Téměř 100 % odpadu se druhotně využívá

½  I v minulém roce byl Plzeňský Prazdroj zaměstnavatelem roku v Plzeňském kraji

½  Nadační program Prazdroj lidem podpořil 32 projektů částkou 6,5 milionu Kč

½  Spotřeba vody na 1 hl piva je 4,3 hl, celosvětově je průměr 5 hl, v Česku 4,5 – 7 hl). Závazek na snížení do roku 2015 na 3,5 hl

½  Úspora emisí díky modernizaci varny v Plzni o 87 %

*Ve finančním roce začínajícím v dubnu 2008 a končícím v březnu 2009

Zpráva je dostupná na webových stránkách Plzeňského Prazdroje ZDE

Kontakt:

Jiří Mareček

tiskový mluvčí

Tel.: 724 617 219

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů