Kunová: Balená voda není zdravější
Vodou z kohoutku a kvalitou pitné vody obecně se zabývá odbornice na výživu a zakladatelka projektu Vodovoda.cz Václava Kunová.
Dá se všeobecně říci, že je balená voda zdravější?
Ne. Balená voda není zdravější než voda z kohoutku. Samozřejmě mluvím o České republice a ostatních civilizovaných zemích, kde je voda z kohoutku přísně kontrolována. Balená voda může být ze zdravotního hlediska bezpečná, pokud neobsahuje velké množství rozpuštěných minerálních látek (tzv. pramenitá voda). Jestliže se jedná o vodu silněji mineralizovanou (tzv. minerální voda), měl by na to výrobce upozornit na etiketě.
Pro některé osoby může být krajně nevhodné pití minerálních vod se zvýšnem obsahem sodíku (u lidí s hypertenzí, u obézních), při některých onemocněních (ledvinové kameny vápenatého typu) je nevhodné dlouhodobé pití vod s vyšším obsahem vápníku.
Dalo by se říci, že kupování balené vody je do jisté míry způsobené mediálními kampaněmi, případně jde o image?
Samozřejmě. V posledních letech byla obyčejná voda (z kohoutku) vytlačena na okraj zájmu širokou nabídkou balených vod a dalších druhů nápojů. Nyní už řada spotřebitelů pochopila, že pravidelné nákupy balených vod nejsou vhodným řešením a vracejí se k obyčejné vodě.
Vzhledem k tomu, že venku na ulici nejsou zatím ještě dostupná pítka s vodovodní vodou, je člověk tak jako tak nucen nosit si s sebou vodu v lahvi. Proč si nenatočit do láhve od Perriera vodu z kohoutku? (Perrier je z tmavého pevného plastu, což je pro zachování kvality vody nejlepší.)
Co restaurace prodávající jen balenou vodu?
Podniky odmítajíci hostovi nalít vodu z kohoutku, mají velmi často obavy z ekonomických ztrát. To je však krátkozraké. Restaurací je dnes tolik, že se zákazník může rozhodnout na základě mnoha kritérií. Pokud mu jde i o ekologii, může být i obyčejná voda pádným argumentem.
Jeden z účastníků projektu Vodovoda popsal svůj postoj takto: "Pro mě jako zákazníka v restauraci je důležitý příjemný personál, dobré jídlo a servis. To je snad pochopitelné, když jdu do restaurace utratit svoje peníze. O nic víc mi nejde. V dobrém servisu by měla karafa s vodou na stole být automaticky, to je bez diskuze, a měla by být zdarma. Pokud to tak není, nebudu restauraci kamenovat ani zatracovat, ale příště si vyberu jinou - tu která mi bude vyhovovat, jde přeci o moje svobodné rozhodnutí. A pokud někdo úspěch či neúspěch v provozu restaurace zakládá na prodeji balené vody a voda zdarma by ho položila na lopatky, tak tedy upřímnou soustrast."
Jak byste porovnala ČR a ostatní země a pití vody z kohoutku?
Proti Velké Británii, Francii a Spojeným státům jsme na úplném začátku. Lidé si teprve zvykají nebát se požádat o vodu v restauraci, restaurace si zvykají (některé se skřípěním zubů) se k požadavku postavit čelem nebo odmítnout a riskovat nelibost ze strany hosta. Nejméně pochopitelné je odmítnutí karafy s vodou pro cizince, kteří navštíví některou z neochotných restaurací u nás.