Pátek, 26. dubna 2024

Tipy na výlet: Ústecko – přírodní skvosty

Na soutoku Labe a Bíliny se rozkládá stotisícové průmyslové město, které ani tak nezaujme svým převážně socialisticko-realistickým vzhledem, jako spíš malebnou krajinou v jeho okolí.
Tipy na výlet: Ústecko – přírodní skvosty

Ústí nad Labem je krajské město na severozápadě Čech. Přestože i město samotné nabízí jisté kulturní, zábavní i historické vyžití (nejvýraznější je asi výjimečná ZOO, architektonický skvost v podobě mostu přes Labe, městské divadlo a samozřejmě proslulá Matiční ulice), my se z pohledu turisty zaměříme na malebné okolí formované především Českým středohořím, blízkými Krušnými horami a historickými díly našich předků.

Polabí a hrad Střekov
Pokud se rozhodnete poznávat krásy Ústecka, můžete tak činit třemi různými způsoby – pěšky, hromadnou dopravou (MHD, vlaky, autobusy) a automobilem. První výlet, který vede za poznáním Polabí, můžete učinit nejlépe pěším způsobem. Využít k tomu lze poměrně nedávno zbudovanou pěší a cyklistickou stezku, po níž se můžete přímo z centra města, resp. druhé strany Labe, dostat dvěma různými směry do Děčína či Litoměřic.

Procházka je to příjemná a především nenáročná, protože vede souběžně s tokem Labe, takže prakticky nenarazíte na žádné kopce. Směrem na Litoměřice se dostanete ke známému Střekovskému zdymadlu.

To bylo vybudováno za první republiky architektem Františkem Vahalou z důvodu lepší splavnosti toku a zisku elektrické energie . Zdymadlo si sami můžete projít a ocenit tak dílo, které je právem vyhlášeno chráněnou technickou památkou.



Nad zdymadlem se do výše tyčí jedna z hlavních dominant Ústí nad Labem – hrad Střekov. Jedná se jednu z nejzachovalejších hradních zřícenin v České republice a svůj původ má již na počátku 14. století.

Ke hradu se dostanete příjemnou procházkou či automobilem. Hrad je momentálně ve vlastnictví rodu Lobkowiczů, kteří jej dostatečně udržují a přitom umožňují návštěvníkům prohlídky za příjemné ceny (dospělí 65 Kč, děti od 6 do pneumatiky.php%3Fdruh%3D1">15 let 45 Kč). Hrad si můžete projít buď sami, nebo s vyškoleným průvodcem, který je k dispozici plně zdarma.



Vaňovský vodopád a Větruše
Další příjemnou procházkou je výlet k Vaňovskému vodopádu. K němu se můžete dostat chůzí podél Labe, nebo využít městské hromadné dopravy. Poté se již musíte dostat vlastními silami do kopců lemujících Polabí.

Vaňovský vodopád se tyčí do výše celých 12 metrů a je tak nejvyšším vodopádem v celém Českém středohoří. Padající Podlešínský potok vytváří úchvatnou atmosféru dokreslenou nádhernou a čistou přírodou v jeho okolí.

Jen tři sta metrů odtud se nachází se svou romantickou a panoramatickou vyhlídkou skalní útvar Vrkoč. Jedná se o pozoruhodný čedičový útvar, který vytváří strukturu velice podobnou varhanám ve tvaru vějíře. Skalní stěna je dlouhá na 100 metrů a patří mezi unikátní přírodní útvary. Vrkoč má proto status národní přírodní památky. Navíc se z jeho vrcholu nabídne návštěvníkovi výhled na celé okolí koryta Labe i nedaleké krajské město.



Nenáročným pochodem pod hřebeny kopců se lesní cestou od Vaňovského vodopádu dostanete k zhruba pět kilometrů vzdálenému zámečku Větruše, který se tyčí přímo nad centrem Ústí nad Labem a patří tak mezi jeho hlavní dominanty.

Zde můžete navštívit keřové i zrcadlové bludiště, zasportovat si a především se pokochat výhledem na město a jeho blízké okolí. Vinnou neshod mezi vlastníkem (město Ústí nad Labem) a nájemcem je nyní Větruše bez populární restaurace a možnosti prohlídky interiéru zámečku.



Zubrnický skanzen a Tisské stěny
Poslední dva výlety, které jsme pro vás připravili, jsou již od samotného Ústí nad Labem trochu dále. Dostat se na cílová místa můžete ale pohodlně autobusovou dopravou a ještě lépe automobilem.

Za podívání jistě stojí Muzeum lidové architektury Zubrnice, což je skanzen v jedné malebné vísce na kopci nedaleko Ústí. Naleznete zde autentické stavby od 17. století dále, expozice řemeslné výroby a v případě dobrého načasování i historické akce typu masopustu, jarmarku či oslav Velikonoc.

Ještě o něco dále, ale opačným směrem, se nachází obec Tisá, která je právem označována za bránu k romantickému kraji Labských pískovců se statusem chráněné krajinné oblasti.

Jedná se o rozlehlý a mohutný pískovcový masiv, který dosahuje nadmořské výšky až 613 metrů. Oblast Tiských stěn i sousedních Rájeckých a Ostrovských skal je rájem horolezců a turistů všech věkových skupin. Areál je významný nejen úchvatným skalním městem, ale také výskytem vzácných rostlinných a živočišných druhů.



Město Ústí nad Labem a jeho okolí navzdory historickým předsudkům nabízí zejména pro turisty se zájmem o přírodu mnoho skvělých zážitků, pohledů a dobrodružství. To vše za přiměřené peníze, s dostatečnou infrastrukturou a absencí návalu lidí, které můžete znát z jiných turisticky zprofanovaných koutů naší vlasti.

Hlavní lákadla a trasy můžete bez problémů projít pěšky, ale zvýšením vlastní mobility pomocí auta naleznete krásy i sousedních oblastí, zejména Děčínska, Litoměřicka a Teplicka.

Autor: Josef Krauswww.zeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů