Čtvrtek, 28. března 2024

Voda ve studánkách Moravskoslezského kraje většinou není pitná

Voda ve studánkách Moravskoslezského kraje většinou není pitná

Ostrava - Voda ve studánkách na území Moravskoslezského kraje většinou není pitná. Hygienici prověřili 21 zdrojů vody. Jen čtyři z nich vyhověly požadavkům na pitnou vodu. ČTK to dnes řekla ředitelka krajských hygieniků Helena Šebáková.

Bez problémů lidé mohou pít vodu ze studánky U hájku v Lískovci u Frýdku-Místku, z Železitého pramene v Hostašovicích, Bannerovy studánky v Šenově u Nového Jičína a studánky Panna Maria ve skále ve Spálově na Novojičínsku.

"Všechny ostatní studánky nevyhověly po mikrobiologické stránce. Velmi významnou mikrobiální kontaminaci jsme zjistili především ve třech studánkách na Opavsku," dodala ředitelka. Nebezpečná může být voda ze studánek Maria Talhof v Melči, Nový Dvůr ve Stěbořicích a ve studánce v Radkově.

Hygienici ale upozorňují na to, že ani vyhovující výsledky nemusí znamenat, že že voda je trvale pitná. "Kvalita vody se může zhoršit například po silném dešti," vysvětlila. Pití vody ze studánek může být velmi rizikové. "Kontaminovaná voda může být příčinou řady infekčních onemocnění, zejména onemocnění průjmových," uvedla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů