Sobota, 20. dubna 2024

Vodáky čekají klesající hladiny řek

Vodáky čekají klesající hladiny řek
Vodáci, kteří se v příštích dnech vydají na vodu, musí počítat s tím, že hladiny řek klesají a situaci příliš nezlepší ani očekávaný chladnější a mírně deštivý víkend. Jednou z mála výjimek je Lužnice, jejíž hladina sice rovněž klesá, ale pomaleji než hladiny jiných toků.

I když ale průtoky v českých a moravských řekách pomalu klesají k minimům, velké řeky, jež vodáci využívají nejvíce, jsou zatím splavné. Horší je to na menších tocích. Sdělil to Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Cestu si naplánujte s předstihem

Na Vltavě ze Soumarského mostu se potřebují vodáci zaregistrovat u národního parku pro splutí a počet lodí je tam omezen. Kdo se tam chce vydat, musí si tudíž cestu naplánovat s předstihem. Pod Vyšším Brodem je setrvalý letní průtok a odsud je řeka splavná bez problémů.

Sázava je sjízdná již jen pod Ledčí nad Sázavou, ale i úsek pod Krhanicemi zatím nabídne tekoucí vodu. Pozor je však třeba dát na kameny, které se stále více obnažují v řečišti.
Ohře je mírně nad vodáckým minimem splavná, v peřejích však je třeba si plavební dráhu vybírat. Berounka je lépe splavná mezi Plzní a Berounem. Otava pod Sušicí má stále dost vody, špatné je to ale na jejím horním toku.

Slovensko a Salza v Rakousku

Na Moravu se mohou vodáci vydat až pod Postřelmovem a mohou zkusit plout až do Bratislavy. Vodáci tento úsek příliš nevyužívají, protože je klidný a opuštěný, v čemž ale podle Jančara tkví jeho krása. Splavná je podle něj i dolní Dyje, v ostatních řekách se dá plout už jen po krátkých úsecích.

Vodáci mohou zajet na Slovensko, kde se dá splout třeba Malý Dunaj, Dunajec či Hron. Milovníci dlouhých tratí se mohou zúčastnit Pltnícké padesátky na Váhu , jejíž start je v Sokolovcích. Milovníci divoké vody musí do Alp a jejich okolí, kde je splavná například Salza v Rakousku. Zavítat mohou i na blízké či vzdálenější polské řeky, kde už ale vodáci skoro nejsou.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů