Sobota, 20. dubna 2024

V Třebíči možná vznikne vodárenské muzeum

V Třebíči možná vznikne vodárenské muzeum

O zřízení unikátního muzea vodárenství a vodovodů uvažuje Vodárenská akciová společnost v Třebíči.

Muzeum má být umístěno v útrobách historického věžového vodojemu na Strážné hoře, kterému se říká Kostelíček. Ten postavili společně s proslulým Heraltickým vodovodem. "Naším snem je zpřístupnit vodojem jako vyhlídkovou věž a zpřístupnit v ní muzejní expozici o historii vodárenství," uvedl ředitel společnosti Jaroslav Hedvábný.

Vrchní plošina vodojemu s ochozem by měla sloužit jako vyhlídková terasa a expozice by se nacházela ve spodní části. Uvnitř bude k vidění i kus starého dřevěného potrubí. "Vše je ale zatím pouze ve stádiu úvah. Muselo by se vyřešit vlastnictví věže, která patří městu, my jsme jen provozovatel," upozorňuje Hedvábný.

Podstatně dál je už podle něj ale projekt přeměny vodárenských věží na Třebíčsku na vyhlídková místa pro veřejnost. Dvě vodárenské věže už takto v regionu fungují. "Jedna je na vodojemu Ocmanice u Náměště nad Oslavou a druhá u obce Baliny u Oslavičky," dodal ředitel. Společnost počítá v budoucnu také se zřízením rozhledny ještě na vodojemu Týn v těsné blízkosti Třebíče na vyvýšeném místě s výhledem na město a okolí.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů