Pátek, 26. dubna 2024

U vodojemu v Balinách stojí vodárenská vyhlídka

U vodojemu v Balinách stojí vodárenská vyhlídka
Na kopci Rubačka nedaleko obce Baliny u Velkého Meziříčí je nová vyhlídka. Asi deset metrů vysoká kovová věž stojí u vodojemu, jímž proudí pitná voda z nádrže Mostiště. Stavba byla doplňkem velkého evropského projektu na zlepšení pitné vody na Třebíčsku. Vyhlídka má přispět k lepší osvětě vodárenství, zároveň by mohla pomoci chránit zařízení vodojemu před vandaly. Uvedl to ředitel třebíčské divise Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný.
"Než ty objekty důkladně isolovat, je lepší je otevřít veřejnosti. Myslíme si, že většina lidí je těch slušných, ti nám pomohou přirozeně chránit vodojem před sprejery a vandaly," zdůvodnil stavbu rozhledny Hedbávný. Divize už má se zpřístupněním vodojemů své zkušenosti. Asi pět let funguje rozhledna nad vodovodem u Ocmanic. Další dvě vyhlídky se plánují v Třebíči. "Byli bychom rádi, kdyby se něco z toho povedlo do čtyř let, kdy bude mít třebíčské vodárenství 125 let", dodal ředitel.
Na území Třebíče by mohla vzniknout rozhledna u vodojemu Týn nad novým hřbitovem. "Vodojem je na návrší s dobrým výhledem, bohužel i ten je cílem útoků nechtěných návštěv," podotkl ředitel. Ještě populárnější by mohla být vyhlídka ze staršího vodojemu na Strážné hoře, který pochází z první poloviny minulého století. Na rozdíl od dříve uvedených vodojemů, jejichž nádrže se nacházejí v zemi, je jeho součástí i vodárenská věž. "Věžní část se už nevyužívá. Bylo by to ideální místo pro vyhlídky a možná i pro vodárenské museum," popsal Hedbávný.
Třebíčská divise zásobuje pitnou vodou na 95 tisíc obyvatel. Na osvětu vodárenství se zaměřuje dlouhodobě. Populární jsou exkurse do heraltického prameniště, které pochází ze 30. let minulého století. Zájemci mohou navštívit také třebíčskou čistírnu odpadních vod a od minulého týdne i nové pracoviště vodárenského dispečinku.
Turisté na Vysočině mohou navštívit osm rozhleden. Vybudování rozhledny u obce Baliny bylo součástí projektu na rekonstrukce vodovodních přivaděčů a úpravny vody ve Štítarech za více než půl miliardy korun. Práce trvaly asi dva roky, přestavěné objekty jsou nyní uváděny do zkušebního provozu. Celý projekt bude hotov do konce tohoto roku. Na úhradě jeho nákladů se z 69 procent podílí unie.
Eva ŠINKOVSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů