Sobota, 20. dubna 2024

Vodárny chtějí v restauracích vodu z kohoutku

Vodárny chtějí v restauracích vodu z kohoutku

Hradec Králové - Voda z kohoutku na nápojovém lístku v restauracích? V některých zemích běžný jev se začíná rozšiřovat už i v Hradci. První vlaštovka je na světě.

"U nás běží zkušební provoz už zhruba dva měsíce a od středy je voda z kohoutku na nápojovém lístku," uvedl Leoš Kučera z kavárny kina Centrál. Zkušební provoz hodnotil jako rozpačitý, jelikož zákazníci nevěděli, zda si vodu mohou vzít, zda bude účtována nebo kolik stojí, když v nápojovém lístku nebyla uvedena. "Teď jsou tady karafy s vodou volně na stole a barman jejich obsah pravidelně vyměňuje. Voda je u nás zdarma," doplnil Leoš Kučera s tím, že inspiraci hledali ve světě. Například ve Francii, kde je pitná voda na stole v hospodě běžná.

S projektem rozšiřujícím vodu z kohoutku do restaurací a kaváren přišla společnost Veolia Voda, jejíž součástí je i Královéhradecká provozní.

Do podniků, které o to mají zájem, dodává i originální skleněné karafy. "Nechceme ohrozit trh se stolní nebo s minerální vodou. Cílem je představit náš produkt, který se nazývá pitná voda," tvrdí ředitel Královéhradecké provozní Jakub Hanzl.

Mluvčí firmy Veronika Bergrová odhaduje, že do konce roku by vodu z kohoutku v originálních karafách mohlo nabízet deset až patnáct hradeckých restaurací.

Provozovatel restaurací U Radnice a Duran Jiří Syrový je ke kampani na rozšíření vody z kohoutku do restauračních podniků mírně skeptický. "Nejsem přesvědčen, že lidé budou chtít vodu z kohoutku. Já jsem se s takovým požadavkem za poslední rok setkal jen u čtyř turistů. Nicméně, jednáním na toto téma se nebráním," prohlásil.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů