Pátek, 26. dubna 2024

Miko chce ukončit letité spory o ochranu jihočeských rybníků

Miko chce ukončit letité spory o ochranu jihočeských rybníků

Přes nesouhlas ministerstva zemědělství předloží ministr životního prostředí Ladislav Miko v pondělí vládě návrhy na vyhlášení ptačích oblastí Českobudějovické rybníky a rybník Dehtář. Ministerstvo zemědělství ve sporu, který trvá pět let, hájí zájmy chovatelů ryb. Ptačí oblast má na Českobudějovických rybnících chránit pravidelně hnízdící populace kvakoše nočního, rybáka obecného a slavíka modráčka. V oblasti se také shromažďují husy velké a kopřivky obecné. Dehtář je mimo jiné hnízdištěm rybáka obecného.

Ochránit obě území v evropské síti Natura 2000 Česko slíbilo Evropské unii. Podle ministerstva životního prostředí nyní hrozí, že na stát brzo dopadnou sankce Evropské komise, která už v této kauze zahájila řízení o porušení směrnice o ochraně volně žijících ptáků. Stížnost Bruselu poslali čeští ochránci přírody před třemi lety. Urovnat ekologické spory s komisí bylo jedním z cílů, které si Miko na jaře při vstupu do vlády předsevzal. Za měsíc se chystá vrátit do komise, kde zastává vysokou pozici, do jeho agendy patří ochrana přírody v celé EU.

Podle předkládací zprávy, kterou má ČTK k dispozici, ministerstvo zemědělství žádá úpravy hospodaření na rybnících a pokračování jednání s ekology. Ministerstvo životního prostředí má ale jednání za uzavřená, uvádí, že kvůli odstranění rozporů byla už v roce 2006 ustavena pracovní skupina, která se ale sešla pouze jednou. Další jednání, které se ministerstvo zemědělství zavázalo uspořádat během podzimu 2007, nebylo svoláno ani přes opakované urgence. Nynější připomínky ministerstva zemědělství považuje Miko za obstrukční. Návrhy ministerstva životního prostředí podle něj znamenají ochranu ptactva a současně eliminují potenciální dopady na současné rybniční hospodaření.

Připomínky k vyhlášení Českobudějovických rybníků má i ministerstvo pro místní rozvoj, jihočeský kraj podle něj má s územím řadu plánů, v plánovací dokumentaci navrhuje například změny silnice I. třídy, rezervy pro koridor plynovodu a dálkového horkovodu, zdvojení kolejí železniční tratě a také smíšenou obytnou zástavbu. Ministerstvo pro místní rozvoj proto nechce, aby o změně využívání lokality měly v budoucnu spolurozhodovat orgány ochrany přírody.

Podle stanoviska Mikova úřadu je povinností Česka přijmout vhodná opatření pro předcházení znečišťování nebo poškozování stanovišť nebo jakýchkoli rušivých zásahů, protože by významným způsobem mohla ohrozit plochu biotopů významných pro zachování populace druhů ptáků, které jsou předmětem ochrany ptačí oblasti. Navíc spolurozhodovat budou ochránci přírody o projektech i podle stavebního zákona.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů