Čtvrtek, 25. dubna 2024

Masarykova studánka má opět původní podobu

Masarykova studánka má opět původní podobu

Zastávka - Před jednaosmdesáti lety se u studánky nedaleko Zastávky na Brněnsku zastavil československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Jako památku na takovou událost nechala o rok později Rosická báňská společnost pramen upravit.

Posledních několik let ale studánka chátrala. V úterý ji autoři oprav představí lidem.

O odhalení plastik se postarají bývalý disident a evangelický farář Jan Šimsa, jehož otec pro Masaryka pracoval jako jeho osobní archivář a knihovník, a generální konzul velvyslanectví USA David A. Beam.

Pramen tak dostane vzhled z roku 1929. "Po osmdesáti letech bude studánka opět osazena plaketami T. G. Masaryka a Woodrowa Wilsona," uvedl vedoucí oprav Martin Horký.

Středa tedy bude pro zúčastněné významná hned dvakrát. Lidé se totiž kromě odhalení zrekonstruovaného vzhledu sejdou ještě u příležitosti oslav vzniku samostatného Československa.

Vzpomínkový den v úterý začne v deset hodin dopoledne na gymnáziu v Zastávce. Návštěvníci si prohlédnou tematickou výstavu a poslechnou si vystoupení gymnaziálního sboru. "Ve dvě hodiny odpoledne potom zazpívá u studánky státní hymnu," zmínil Horký.

Za osmdesát let zažila studánka několik oprav. Jedna z nich byla po druhé světové válce. Tehdy asi na dva roky nahradila portrét Wilsona podobizna Edvarda Beneše, který se u studánky zastavoval při cestách na letní sídlo v Náměšti nad Oslavou. Zatím poslední rekonstrukci provedl Vlastivědný spolek Rosicka-Oslavanska.

Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů