Pátek, 29. března 2024

Vodní zdroje v Bangladéši kontaminoval arsen, tráví milióny lidí

Vodní zdroje v Bangladéši kontaminoval arsen, tráví milióny lidí

Jezera a rybníky v Bangladéši jsou kontaminované. Uvedla to vědecká zpráva v žurnálu Nature Geoscience, o níž informovala BBC. Vodní díla se podle nich stala skládkou odpadu, který uvolňuje arsen. Ten se dostal i do spodních vod.

Vědci to nazvali nejhorší masovou otravou v dějinách. Kontaminovanou vodu pije a používá 25 miliónů lidí. Jezera a rybníky často místním lidem pomáhaly budovat mezinárodní humanitární organizace, aby vesničanům zajistily čistou vodu.

Podle vědců se arsen uvolňuje ze zemědělských, průmyslových, ale i přírodních usazenin. BBC uvedla, že otrava arsenem byla zaznamenána u dvou miliónů lidí. Menší dávky arsenu v těle způsobují zvracení, průjmy, křeče, ale i rakovinu. Větší dávky vedou k ochrnutí, zástavě srdce a smrti.

Kontaminace spodních vod arsenem je problém zaznamenaný i v Argentině, Chile, Číně, Indii, Mexiku, Thajsku či USA, uvedla BBC. Takový rozsah jako v Bangladéši je ale podle ní bezprecedentní. Milióny lidí tam nemají možnost použít jiné zdroje.

Jedna z autorek zprávy, Rebecca Neumannová z Harvardské univerzity, uvedla, že by se situace mohla vyřešit vykopáním hlubších studní.

zdroj: Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů