Čtvrtek, 25. dubna 2024

Největší vodárenská akce Třebíčska stála půl miliardy

Největší vodárenská akce Třebíčska stála půl miliardy

Třebíčsko - Asi půl miliardy korun. Taková je částka, která je spojena s projektem Zajištění kvality pitné vody ve vodárenské soustavě jihozápadní Moravy. Představuje jednoznačně největší investiční akci třebíčského vodárenství v jeho historii.

"Je to stavba, která nemá ve vodárenství na Třebíčsku obdoby, a to nejen po finanční stránce, ale vzhledem k tomu, že probíhala za plného provozu, bylo nutné, aby občané měli vodu s minimem výluk," okomentoval projekt na slavnostní konferenci k jeho ukončení Jaroslav Hedbávný, ředitel třebíčské divize vodárenské akciové společnosti.

Stavební práce, které byly zahájeny v roce 2007 a trvaly dva roky, spolkly více než 436 milionů, které částkou 270 milionů pomohli pokrýt dotace z Evropské unie. Částečně půjčkou a částečně dotací pomohl i Státní fond životního prostředí. "Zbývajících téměř sto padesát milionů korun do projektu vložil svazek," zmínil tajemník Svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč Miloš Kokeš.

Voda bude lepší

"Do okresního města vede potrubí s pitnou vodou ze Štítar, Heraltic a Mostiště," vyjmenoval Jaroslav Hedbávný. To posledně jmenované bylo navíc staré sedmdesát let. Zkorodovaná ocelová potrubí jsou potom zdrojem sekundární kontaminace.

Právě rekonstrukce štítarské úpravny vody u Vranovské přehrady byla jedním ze zásadních částí velkého projektu.

Díky nové technologii již nebude nutné přidávat do vody takové množství chloru, jako dříve. Voda by díky tomu neměla být tolik chlorem cítit a i chuťově by na tom měla být lépe. V procesu čištění se zde doplnila filtrace přes aktivní uhlí a ozáření vody UV zářením. To zajistí, že biologické a mikrobiologické parametry vody zůstanou stejné po celou trasu, než voda doteče k zákazníkům do jejich kohoutků.

Opravily se trubky, vodojemy i stanice

Dále byla provedena výměna vodovodních přivaděčů v délce jednatřicet kilometrů a kompletně zrekonstruovány vodojemy: Moravské Budějovice, Pocoucov, Sv. Vít, Střítež a Borovina a čerpací stanice Ovčírna. Nově vystrojit se povedlo čerpací stanici Heraltice a vodojem Zon.

Vodojem hlídá nová rozhledna

Že rekonstrukce těchto objektů v sobě nenese vždy jen vodárenský problém, dokazuje například oprava vodojemu Baliny, kde vznikla nová rozhledna. Její přítomnost má objekt chránit proti vandalům a možným zlodějům.

"Uhlídat tyto stavby, které jsou většinou zapadlé někde mimo civilizaci, je téměř nemožné. Proto jsme se rozhodli nabídnout místo veřejnosti. Doufáme, že sem budou lidé chodit rádi a využívat vodojem i pro turistiku," vysvětlil záměr Hedbávný a dodal: "Zatím se to daří."

Historie projektu

2003 - byly zahájeny přípravné práce na projektu
2004, únor - byl schválen záměr projektu
2005, červen - na návrh Evropské komise byla v Bruselu schválena dotace z Fondu soudržnosti
2007, červen - podepsána smlouva se zhotovitelem
2009, září - kolaudace a uvedení úpravny vody do provozu

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů