Středa, 24. dubna 2024

Výzkum: Kvůli zastaralým měřícím přístrojům je teplá voda v Česku příliš drahá

K určení reálné spotřeby tepla v domě je třeba instalace dalšího měřicího zařízení na patě domu.

Výzkum: Kvůli zastaralým měřícím přístrojům je teplá voda v Česku příliš drahá

České domácnosti napojené na centrální teplo platí měsíčně o 200 až 500 korun za teplou užitkovou vodu víc, než by měly. Důvodem jsou nepřesné měřicí přístroje v bytech, které pracují s až 40procentní chybou. Vyplývá to z výzkumu, který v posledních čtyřech letech provedla Technická univerzita v Liberci ve spolupráci se společností EESA Lomnice nad Popelkou. V rámci projektu podpořeného ministerstvem průmyslu a obchodu vyvinuly i zcela novou technologii, která je schopna zajistit přesné měření, a tím výrazně snížit náklady na teplou vodu.

"Ke zjištění reálné spotřeby tepla v domě stačí instalace dalšího měřicího zařízení na patě domu, což u běžného panelového domu představuje investici kolem 100.000 korun. Během jediného roku se ale tyto peníze na úsporách vrátí," řekl dnes novinářům majitel společnosti EESA Martin Kocourek. Navíc podle něj může měření odhalit slabá místa v systému. Náklady na teplou vodu totiž zvyšuje nutnost systém neustále ohřívat kvůli studené vodě, která se do něj dostává. Důvodem jsou nekvalitní pákové baterie, případně ji tam sami odběratelé napouštějí, když na svém měřidle teplé vody uměle snižují odběr.

O nový systém měření není příliš velký zájem

Ministerstvo průmyslu podpořilo projekt zhruba osmi miliony korun. Cílem je snížit energetickou náročnost celého systému. Do výzkumu se zapojily teplárny v Liberci, Aši a Strakonicích, Elektrárna Opatovice a Pražská teplárenská. Přesto podle Kocourka zatím v Česku o nový systém měření není zájem. "Do zahraničí jsme jich přitom dodali už několik tisíc," řekl Kocourek. Důvodem je podle něj neinformovanost odběratelů i nezájem teplárenských společností, které podle Kocourka o přesné měření příliš nestojí. "Ukázalo by se, že ztráty v rozvodech jsou větší než 30 procent, které dovoluje legislativa," tvrdí.

Vysoké ztráty tepla v Liberci kritizují odběratelé dlouhodobě. Důvodem jsou především zastaralé rozvody, které byly vybudovány na podstatně větší odběr tepla než kolik ho v současné době klienti potřebují. Důvodem je zateplování domů a především ukončení výroby v textilních továrnách. "Ztrát jsme si vědomi, samo měření je ale nevyřeší. Na to, abychom zajistili rekonstrukci systému, aby byl zcela bez ztrát, nebo abychom je minimalizovali, by bylo třeba miliardových investic," řekl ve čtvrtek ČTK mluvčí liberecké teplárny Lukáš Jankovský. Vysoké náklady na modernizaci systému by podle něj zaplatili odběratelé. "Proto se snažíme hledat řešení, která by dopad na ně minimalizovala," dodal.

Recept, jak ušetřit: neohřívat vodu pozdě v noci

Největší ztráty ale vznikají přímo u odběratelům v zastaralých domovních systémech. Přesné měření je podle Kocourka jednou z podmínek nastavení systému tak, aby byl co nejméně energeticky náročný. Třeba v noci, kdy je odběr teplé vody prakticky nulový, je zbytečné vodu ohřívat. To už pochopili v domech, kde mají vlastní plynové kotelny. "Máme v domě systém nastavený tak, že od půlnoci do páté hodiny ráno se voda neohřívá," řekla ČTK obyvatelka jednoho z nových libereckých bytových domů. I díky tomu platí za teplo a teplou vodu ve svém bytě polovinu toho, co její dcera ve starším bytě napojeném na centrální teplo z liberecké teplárny.

Zavedení nových měřících přístrojů je i na odběratelích

V České republice je na centrální teplo napojeno podle odhadů 1,6 milionu domácností, které měsíčně za teplou užitkovou vodu zaplatí od dvou do tří miliard korun. Pokud by byly všechny domy na patě osazeny novými měřiči, mohlo by to podle Kocourka ušetřit 20 až 30 procent nákladů. K tomu by ale podle odhadů firmy bylo třeba instalovat až 20.000 měřičů. Podle Teplárenské unie dokonce až dvojnásobek. "My sami jsme schopni jich vyrobit kolem 8000, pokud tedy bude o systém zájem, otvírá to prostor pro další výrobce," dodal Kocourek. Osazení nových měřicích systémů záleží podle něj jen na odběratelích. "Pokud o jejich instalaci požádají, musí je teplárny osadit," uzavřel.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů