Pátek, 19. dubna 2024

Když ve Švýcarsku neostříháte živý plot, pošlou na vás policii

Když ve Švýcarsku neostříháte živý plot, pošlou na vás policii

ZELENÁ FILOZOFIE. Na výrobu svých obalů Tetra Pak využívá švédské lesy, v Česku ale posílá peníze na sázení stromů. "Za každý strom, který použijeme, vysázíme několik dalších," říká šéf firmy Karel Netolický.

Každá firma by měla pravidelně přispívat na charitu, snad jen s výjimkou těch, které jsou pod tvrdým existenčním tlakem. Jakákoliv podpora je dobrá, může jít třeba i o menší peníze, myslí si Karel Netolický, šéf českého a slovenského obchodního zastoupení firmy Tetra Pak.

"Pro nás je to už dlouhodobou záležitostí. Podpora aktivit, které přispívají ke zlepšování životního prostředí a kvality života, je součástí strategie našeho koncernu. Zní to jako velká slova, ale v praxi to znamená, že se například celosvětově zaměřujeme na ozdravování zeleně a lesů, na snižování emisí, na recyklaci našich obalů," vysvětluje šéf firmy, která patří do celosvětové společnosti se švédskými kořeny.

V roce 2008 se stala hlavním partnerem projektu Město stromů, kterou pořádá Nadace Partnerství. Jde o akci, ve které města a obce soutěží o nejlepší ekologicky osvětovou kampaň.

"Stali jsme se hlavním partnerem, protože Tetra Pak a stromy patří k sobě. Když lidé slyší zprávy, jak se plení lesy třeba v Amazonii, spousta z nich si může myslet, že výrobci jako my k této devastaci také přispívají. Jenže u nás je to jinak. Dřevní hmotu pro obaly využíváme především ze skandinávských lesů a tam je velmi přísný režim. Za každý strom, který k výrobě vlákniny použijeme, je vysazeno několik nových. Rozhodně nedochází ke snižování porostů," argumentuje Netolický.

Tuzemský Tetra Pak ale hledal vhodného partnera pro tuto oblast charity delší dobu, protože Město stromů se rozjelo teprve v roce 2005. "Chtěli jsme si vybrat projekt, který sedí naší firemní filozofii a kde uvidíme konkrétní dopad," vzpomíná Netolický. Výsledek loňského vítěze, města Krnov, ho nadchl.

"Krnovští za dvanáct měsíců vysázeli přes tisíc stromů a uspořádali akce na podporu ochrany přírody, kterých se zúčastnilo přes čtyři tisíce lidí. Bylo to neuvěřitelné množství aktivit, které měly lidi vést k větší odpovědnosti. To je mi osobně velmi blízké, protože mám přírodu velmi rád," říká Netolický.

Mléko pro 50 milionů dětí

Není to jediná oblast, na kterou Tetra Pak dává peníze. Od poloviny 90. let je posílá i na program Školní mléko. "Byli jsme u zrodu obecně prospěšné společnosti Laktea, která se zabývá jeho distribucí a celý systém umožňuje. S příspěvkem mateřského Tetra Paku pije mléko asi 50 milionů dětí na světě ročně. U nás je tato aktivita hlavně o tom, aby si děti osvojily zdravé stravovací návyky," říká Netolický.

Jako milovníka přírody, který v rámci své práce hodně jezdí po světě, ho mrzí, že Češi stále nemají tak silný vztah k životnímu prostředí jako ve Skandinávii nebo v blízkém Rakousku a že změny nepřicházejí tak rychle, jak by si přál.

"Když jsem se v roce 2001 vrátil z Izraele, kde jsem pro Tetra Pak pracoval, koupili jsme si domek za Prahou. Každý ze sousedů tam měl pěknou zahradu, ale na volných parcelách zůstával neuvěřitelný nepořádek. Vzali jsme s manželkou igelitové pytle a šli uklízet. Nevím, jestli nás považovali za blázny, ale nikdo se nepřidal. Například ve Švýcarsku, když neostříháte živý plot, tak na vás můžou zavolat policii, že ničíte životní prostředí. Tam je postoj k životnímu prostředí stále úplně někde jinde," míní Netolický, který po třech letech v Izraeli, kde jak říká, získával ostruhy s řízením menší pobočky Tetra Paku, zato ve velmi tvrdém obchodním prostředí, stanul ve vedení zastoupení firmy pro Česko a Slovensko.

Devatenáct let na jedné židli

Pro firmu, která i v Česku patří mezi dominantní hráče na trhu obalových kartonů, však pracuje už devatenáct let. "Dneska se to moc nenosí, ale mně zatím velmi vyhovuje firemní filozofie a hodnoty, které Tetra Pak vyznává. Pro firmu, která by nějak negativně ovlivňovala životní prostředí nebo život lidí, bych pracovat nemohl," tvrdí Netolický.

Když se stočí řeč na obaly z Tetra Paku, ze kterých Češi pijí hlavně mléko a ovocné šťávy, zdůrazňuje, že umožňují konzumovat potraviny bez konzervantů a jsou recyklovatelné na další výrobky. Kromě obalů z nich jedna firma dokáže vyrobit materiál pro stavbu domu. Většina těchto obalů, které se v Česku používají, se ale dováží z Maďarska. Tetra Pak tam totiž v roce 2000 přesunul výrobu z původní továrny ve slovenské Skalici, kde měl ještě ve společném státě od roku 1991 joint venture s Grafobalem. V prodeji tuzemským firmám však Tetra Pak zůstává stále hlavním hráčem, přestože na trhu působí i další společnosti a v poslední době kartonovým obalům začaly konkurovat plastové lahve.

"I přes krizi jsme podle předběžných výsledků vloni dopadli dobře. Prodali jsme téměř 800 milionů obalů a náš obrat byl kolem 50 milionů eur. Tříprocentní meziroční pokles způsobilo hlavně předzásobení našich odběratelů koncem roku 2008, protože došlo k cenovým úpravám, říká Netolický s tím, že vyhlídky na letošek i další roky jsou také dobré. Tetra Pak proto uvažuje, že časem zvýší částku na dárcovské aktivity. Navíc by Netolický rád zavedl i dobrovolnické dny pro své zaměstnance. "Nabízí se, že bychom jeli zasadit stromky, ale může to být i pomoc třeba v domě seniorů. Zaměstnanci by na to dostali jeden nebo dva dny placeného volna," plánuje Netolický.

AUTOR: Olga Skalková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů