Čtvrtek, 28. března 2024

Pitná voda v Dražově bude už letos na jaře kvalitnější

Pitná voda v Dražově bude už letos na jaře kvalitnější

Stanovice - Nový přivaděč vody pomůže zlepšit neutěšenou situaci v Dražově u Stanovic.

Obyvatelé Dražova u Stanovic měli roky problémy s pitnou vodou. Místní studny, ze kterých bylo 116 obyvatel Dražova dosud zásobováno, nebyly dostatečně vydatné a měly kolísavou kvalitu. To se ovšem už na jaře změní díky novému přivaděči pitné vody.

"V minulosti se tyto problémy neřešily, nové zastupitelstvo Stanovic však začalo více spolupracovat s Vodohospodářským sdružením obcí západních Čech, kterého je obec členem, a výsledkem této spolupráce je, že byl na konci roku 2009 dostavěn nový přivaděč pitné vody do Dražova, který problémy se zásobováním pitnou vodou v této části obce zcela vyřeší," uvedl starosta Stanovic Ladislav Kocourek.

"Na nový přivaděč navazuje výstavba vodovodních rozvodů v obci, která byla zahájena v prosinci 2009 a měla by být dokončena na jaře 2010. Obyvatelé Dražova se tak konečně dočkají kvalitnější pitné vody," dodal starosta.

Nový přívodní řad do Dražova je napojen na oblastní vodovod Karlovarska, konkrétně na jeho větev přivádějící pitnou vodu do Horního Slavkova. Tento vodovod je největší na Karlovarsku, měří 520 kilometrů a zásobuje pitnou vodou cca 111 000 obyvatel Karlovarského kraje. Jeho spolehlivým zdrojem je Úpravna vody Březová, která upravuje surovou vodu ze Stanovické přehrady.

"Přivaděč pitné vody do Dražova je 2 327 metrů dlouhý, náklady na jeho výstavbu byly necelých 4,3 mil. Kč, z toho 3,2 mil. pokryla dotace z fondu Krajského úřadu Karlovarského kraje, zbytek byl hrazen z prostředků Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech a obce Stanovice. Náklady na výstavbu rozvodů v obci dosáhnou cca 3,3 milionu Kč, z toho 1,5 milionu je hrazeno z příspěvku Ministerstva zemědělství a 250 tis. Kč pokrývá dotace krajského úřadu," upřesnil tajemník Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech Jaroslav Bíba.

"Přivaděč do Dražova byl další etapou výstavby nové větve oblastního vodovodu Karlovarska, ze které se zásobují obyvatelé Horního Slavkova, Tepličky a Stanovic. Jako poslední etapa se plánuje prodloužení přivaděče z Dražova až do obce Hlinky," vysvětlil Petr Lysák, provozní náměstek Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které výstavbu přivaděče zajišťovaly.

"Při výstavbě této nové větve oblastního vodovodu bylo investováno celkem 41 milionů Kč. Tyto investice začaly již v roce 2001 vybudováním přívodního řadu ze Stanovic a nového vodojemu a pokračovaly v roce 2005 výstavbou 14 km dlouhého přivaděče do Horního Slavkova, na který byla v roce 2007 napojena Teplička," dodal Petr Lysák.

"V rámci těchto akcí došlo k realizaci dalších podmíněných investic na již existujícím infrastrukturním majetku, aby se zajistila dostatečná kapacita pro zásobování nových lokalit. Byla zrekonstruována čerpací stanice v Březové, vybudována zrychlovací čerpací stanice v hrázi Stanovické přehrady a vyměnilo se staré nevyhovující potrubí procházející touto hrází," uvedl Petr Lysák.

Do budoucna plánuje Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech prodloužení výtlačného řadu z Dražova do obce Hlinky. Zde se využije již existující vodojem, nově zrekonstruovaná čerpací stanice a rozvodná vodovodní síť, do které se zatím voda dodává z místního zdroje.

Zdroj: Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů