Úterý, 19. března 2024

Zdravá labuť nezamrzne, tvrdí ochránci přírody

Zdravá labuť nezamrzne, tvrdí ochránci přírody

Hradec Králové - Teploty klesající hluboko pod bod mrazu trápí také zimující labutě. To je podle ochránců přírody mýtus, kterému lidé věří.

"Pokud je zvíře zdravé a naprosto v pořádku, obvykle v ledu nezamrzne. Nemělo by se to stát," říká David Číp ze záchranné stanice Jaro Jaroměř. Přesto se na zimovištích mohou nacházet sněhobílí ptáci, které musejí vyprostit hasiči. Naposledy takto zasahovali v neděli odpoledne.

"Skutečně nám hasiči pomáhali se záchranou jedné z labutí. Ta však nebyla přímo zamrzlá, ale je u ní jiný problém. Evidentně byla nemocná a oddělila se od hejna. Nyní čekáme na výsledky vyšetření," objasnil Číp.

Poznamenal, že labutě jsou severští ptáci, kteří naopak zimu potřebují. S globálním oteplováním se začal počet zimujících ptáků v České republice snižovat.
"Problém, který spíš tady v Hradci Králové máme, jsou stále nezabezpečené dráty trolejí, o něž se mohou labutě zranit. Poraněné zvíře může mít poté potíže a třeba i zamrznout," uvedl ochránce přírody.

Pozor by měli dávat i nadšenci, kteří chodí na zimoviště ptáky krmit. "Mláďata by pečivo příliš jíst neměla. Nechtějí poté nic jiného žrát a chybějí jim vitamíny," vysvětlil David Číp. Přilepšit labutím lidé mohou listy salátu nebo čínským zelím.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů