Pátek, 19. dubna 2024

Nadace Partnerství rozdělí 2,3 miliony korun na péči o krajinu

Nadace Partnerství rozdělí 2,3 miliony korun na péči o krajinu

Máte projekt, který přispěje k ochraně přírody, zachování přírodních a kulturních hodnot krajiny nebo vzniku zelených veřejných prostranství a odpočinkových zón ve vašem městě? Program Strom života Nadace Partnerství i v letošním roce takto zaměřené projekty podpoří. Nadační příspěvek mohou obdržet občanská sdružení, obce, školy nebo církevní subjekty. Výše grantu může podle typu zaměření projektu dosahovat výše až 100 tisíc nebo 200 tisíc korun. Uzávěrka podání žádostí je pro granty do 100 tisíc korun 21. března, pro granty do 200 tisíc korun 6. května. Aktivity programu Strom života v letošním roce spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí částkou 5,5 milionů korun.

Jednou ročně uděluje program Strom života Nadace Partnerství nadační příspěvky nazvané Pro přírodu a Místo pod stromy. Granty Pro přírodu nabízejí prostor pro všechny projekty zaměřené na výsadby stromů, zachování cenných přírodních lokalit a ochranu jejich druhové rozmanitosti. Žadatelé mohou na tyto projekty získat finanční příspěvek až do výše 100 tisíc korun. Cílem grantů Místo pod stromy je podpora vzniku nebo oživení zelených veřejných prostranství, úprav školních zahrad a historických sadů či obohacení obecního parku o herní prvky. Maximální výše grantů Místo pod stromy je 200 tisíc korun.

"V obou případech klademe při výběru projektů velký důraz na zapojení místních obyvatel, sdružení, škol a spolků do jejich plánování, přípravy i dotažení. Zejména nově utvářená veřejná prostranství sloužící k odpočinku a trávení volného času by měla splňovat představy a potřeby lidí, kteří je budou využívat," uvedla Hana Zuchnická z Nadace Partnerství. Podpořeny budou také projekty, které vzhledem k letošnímu Mezinárodnímu roku biodiverzity prosazují, propagují nebo aktivně napomáhají udržet rozmanitost české přírody.

V minulém roce podpořil program Strom života v grantech Pro přírodu a Místo pod stromy celkem 22 projektů částkou 2,3 miliony korun. Díky finančnímu příspěvku se tak letos například podaří přeměnit školní zahradu na zahradu vzdělávací, obnovit zanesené studánky a prameny nebo zachránit louku s výjimečnou druhovou pestrostí denních motýlů. "Program Strom života se zkrátka snaží nabídnout možnosti pro všechny, kteří se nějakým způsobem snaží změnit a ovlivnit své životní prostředí," dodala Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

Další informace ráda poskytne:
Hana Zuchnická, projektová manažerka programu Strom života
e-mail: hana.zuchnicka@nap.cz, tel: 515 903 123, mob: 777 624 815

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů