Čtvrtek, 28. března 2024

Eko-profil plastového průmyslu: metoda jak měřit životní prostředí

Eko-profil plastového průmyslu: metoda jak měřit životní prostředí

V průběhu 19. století, v době největšího rozmachu průmyslové revoluce, bylo pozorováním zjištěno, že průmysl znečišťuje ovzduší a vodu. Nikoho ale nenapadlo, že by dopad průmyslové výroby mohl být ještě závažnější, tedy že by například mohl způsobit nárůst teplot nebo období sucha ve vzdálených zemích.

Je snadné si představit, jaké by to bylo, kdybychom neměli možnost zjistit, jaký dopad má ten který výrobek na životní prostředí. V takovém případě bychom mohli pouze odhadovat, zda konkrétní věc skutečně životní prostředí znečišťuje, nebo je její dopad zanedbatelný. Pokud se tímto problémem nebudeme zabývat a nezajistíme, aby výroba a spotřeba odpovídala principům trvale udržitelného rozvoje, planeta Země se dostane do obrovských problémů.

Především nám dosud chybí celková, spolehlivá a dobře srozumitelná metoda měření dopadu výrobku na životní prostředí. Ve spojení s danou skutečností se společnost PlasticsEurope pustila do vývoje speciálního nástroje k tomuto účelu s názvem "eko-stopa". Svým způsobem jde o revoluční metodu měření dopadu výrobků na životní prostředí.

V současnosti totiž máme k dispozici pouze nespočet různých metod a způsobů měření, mezi které patří např. uhlíková stopa, vodní stopa, posouzení udržitelnosti, sociální stopa a akreditace "cradle cradle-to-cradle". Veřejnosti je ze zmiňovaných metod nejznámější výpočet uhlíkové stopy. Avšak jako u všech metod zaměřených pouze na jeden aspekt, je i zde citelnou slabinou právě zmíněná jednostrannost. Stanovení uhlíkové stopy např. nebere v úvahu skutečnost, že některé materiály, jako např. plasty, umožňují během své spotřební fáze ušetřit větší množství fosilních paliv než je množství potřebné na jejich výrobu.

Skutečně vyvážená a smysluplná metoda musí sledovat celou řadu aspektů, mezi které patří změna klimatu (včetně potenciálu globálního oteplování), úbytek ozonu, okyselování, nutrifikace, úbytek zdrojů, toxicita, využívání půdy a vody. Výsledky měření, mají-li být přínosné, musí být v první řadě dobře srozumitelné spotřebitelům.

Plastový průmysl bere problém udržitelného rozvoje velmi vážně. V roce 2007 představitelé tohoto odvětví pověřili futurologa Raye Hammonda vypracováním zprávy o problémech, kterým bude svět čelit v roce 2030. Jako reakce na jeho zprávu vznikly tři "průmyslové akční týmy". Mají za úkol navrhnout, jakým způsobem může plastový průmysl přispět k řešení těchto závažných problémů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů