Pátek, 19. dubna 2024

Hustopeče postaví rozhlednu ve svých mandloňových sadech

Hustopeče postaví rozhlednu ve svých mandloňových sadech

Hustopeče postaví rozhlednu ve svých mandloňových sadech, které jsou jednou z největších botanických rarit na Moravě. Stát by měla do příštího jara. V dubnu a květnu nabídne turistům pohled na záplavu růžově kvetoucích mandloní, řekl dnes ČTK hustopečský místostarosta Libor Sadílek. Projekt přijde na asi čtyři miliony korun.
Rozhledna bude asi 15 metrů vysoká. Vyrobena bude z oceli a dřeva a bude mít dvě vyhlídkové terasy. Záměr počítá s tím, že k ní v sadech vznikne i mandloňová stezka pro turisty.
Mandloně pocházejí z Asie. Vyžadují teplo a v Evropě se proto pěstují především ve Středomoří. V Hustopečích se mandloňové sady rozkládají na čtyřech hektarech. Hrozila jim likvidace, ale město je zachránilo, aby z nich udělalo turistickou atrakci.
Mandloně kdysi patřily čokoládovnám Zora Olomouc, které později převzala skupina Nestlé. Obě firmy z nich získávaly pro své cukrovinky mandle. Sady osiřely před lety poté, co jejich majitel rozhodl, že pěstování mandloní je pro něj neefektivní. O získání sadů usilovala hustopečská radnice 12 let. Loni uspěla.
"Mandle sklízet nebudeme. Je to neefektivní. Mohou je ale ochutnat turisté, kteří do našich sadů zavítají," dodal Sadílek.
Podle Klubu přátel rozhleden je nyní na jižní Moravě 32 vyhlídkových věží. Asi třetina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy nastal na jihu Moravy rozhlednový boom. Nyní se plánuje stavba deseti dalších věží, měly by stát například u Drnovic či Olšan na Vyškovsku nebo v lesoparku v Brně-Novém Lískovci. Více informací o rozhlednách je na stránkách klubu http://rozhledny.wz.cz.
Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů