zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Organická hnojiva - zpět k přírodě

16.04.2010
Zemědělství
Organická hnojiva - zpět k přírodě

Produkty ekologického zemědělství si u lidí získávají stále větší oblibu. Ekologické zemědělství je v současné době trendem, který je ohleduplný nejen k životnímu prostředí, ale i k našemu zdraví. Jde o systém hospodaření, který používá pro životní prostředí šetrné způsoby k potlačování plevelů, škůdců a chorob, zakazuje použití syntetických pesticidů a hnojiv, v chovu hospodářských zvířat klade důraz na pohodu zvířat, dbá na celkovou harmonii agroekosystému a jeho biologickou rozmanitost a upřednostňuje obnovitelné zdroje energie a recyklaci surovin.

Za organická hnojiva označujeme taková, která spadají do skupiny živočišných látek. Patří sem tedy bílkoviny skládající se z aminokyselin, sacharidy (z nichž nejvýznamnějším je pro rostlinnou říši polysacharid zahradacelulóza), lignin, auxiny a mnohé další. Z organických látek vzniká v půdě humus, který je nejdůležitější zásobárnou živin. Hlavní význam organických hnojiv pro rostlinu spočívá v přísunu prvků, jako je dusík, draslík či fosfor.

Organická hnojiva patří mezi univerzální zdroje stavebního uhlíku, nezbytné energie a živin. Existuje celá řada organických hnojiv, která můžeme rozdělit zhruba do deseti základních skupin. Mezi nejvýznamnější organická hnojiva tedy patří rašelina, hnojůvka, močůvka, karbohnojiva, chlévský hnůj, kompost, sláma, zelené hnojivo, kejda a další okrajová hnojiva. Jako hnojiva se využívá třech typů rašeliny z hlediska rostlinného materiálu, ze kterého vzniká za omezeného přístupu vzduchu způsobeného přítomností vody.

Rozeznáváme rašelinu slatinnou z ostřice, přesliček a rákosí a vrchovištní rašelinu z mechů. Rašeliny patří mezi kyselá hnojiva a používá se jako substrát pro pěstování zeleniny. Hnojůvka je na mikroorganismy bohatá tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při zrání komposthnoje. Podobnými vlastnostmi jako hnojůvka se vyznačuje močůvka. Jedná se o moč hospodářských zvířat, která prošla kvasným procesem. Močůvka je zejména bohatá na obsah draslíku a dusíku.

Důležitým zdrojem uhlíkatých látek a dusíku je chlévský hnůj. Chlévský hnůj je směsí hospodářské podestýlky s exkrementy domácích zvířat. Přitom platí, že chlévským hnojem nazýváme až zkvašenou chlévskou mrvu (trus a podestýlka vyvážená ze stájí). Mezi klíčová organická hnojiva patří komposty. Za kompost označujeme směs zeminy s organickými látkami a půdní mikroflórou. Kompost představuje skvělý způsob využití odpadní rostlinné hmoty a jejího zužitkování.

Vendi V.
ChytráŽena.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
24
8. 2017
24-26.8.2017 - Veletrh, výstava
Japonsko
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
5
10. 2017
5.10.2017 - Seminář, školení
Kobra Údlice, s.r.o. Přečaply 100, Údlice - Přečaply
ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
10
10. 2017
10.10.2017 - Seminář, školení
Brno
ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
12
10. 2017
12.10.2017 - Seminář, školení
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí