Pátek, 29. března 2024

Seminář prezentoval příklady výhod dobrovolných přístupů

Seminář prezentoval příklady výhod dobrovolných přístupů

Dobrovolným přístupům a jejich významu pro vyšší výkonnost firem byla věnován seminář, který se uskutečnil v rámci veletrhu WATENVI. Pořádalo jej Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
"Možnou alternativu k přímé regulaci představují dobrovolné přístupy, které umožňují v některých situacích dosáhnout lepšího a efektivnějšího řešení než by tomu bylo u přímé regulace. Jde o činnosti, které subjekty zavádějí na základě svého svobodného, dobrovolného rozhodnutí a přistupují tak ke zpřísnění vlastních limitů ve vztahu k životnímu prostředí. Kromě toho slouží také jako nástroj ke zvyšování konkurence jednotlivých podnikatelů," řekla Pavlína Kulhánková z odboru ekologie MPO. Podle ní MPO trvale prosazuje využití dobrovolných přístupů jako alternativy k legislativním návrhům a procesu RIA. Zároveň se snaží aplikovat konkrétní formy podpory dobrovolných přístupů, například v podobě dohod. Stanislav Kužel z Czech Coal Group hovořil o problematice Global Reporting Initiative, která je celosvětově uznávána jako nejvýznamnější mezinárodní nástroj nefinančního reportingu výkonnosti firem v oblasti udržitelného rozvoje. "Díky faktu, že výsledky nefinančního reportingu auditorské firmy standardně verifikují, poskytuje tento standard velice cenný nástroj pro vytváření transparentního prostředí. To umožňuje i soustavnou práci s dozorovými orgány a státní správou a samosprávou. Aplikace standardu GRI v českém podnikatelském prostředí je jedna z příležitostí jak prověřit firmy, které se ucházejí o dobrovolné dohody regionální či národní vládou.
O odpovědném podnikání v chemii hovořil Ladislav Špaček z SCHP ČR. Uvedl, že pod tímto názvem je v ČR od roku 1994 realizována jedinečná celosvětová iniciativa chemického průmyslu - Responsible Care. Původně je zaměřená na oblast zdraví, bezpečnosti a životního prostředí. Postupně rozšířila svůj záběr a stala se příspěvkem chemického průmyslu k udržitelnému rozvoji společnosti. "ČR se k plnění principů Responsible Care přihlásilo 70 členských společností Svazu chemického průmyslu a jeho kolektivních členů Asociace výrobců nátěrových hmot ČR, České asociace čistících stanic, České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu a Svazu legislativy a práci s malými a středními podniky.
Dobrovolné dohody v oblasti energetické efektivnosti jsou zaměřeny na snížení spotřeby energie a s ní spojených emisí nebo na zvýšení energetické efektivnosti. Jejich principem je to, že na jedné straně stát uloží průmyslu nějakou povinnost a na druhé straně průmysl navrhne alternativní cestu jejího splnění, která je pro něj výhodnější. Tato situace se zakotví formou podpisu k dobrovolné dohodě. Hlavní výhodou dlouhodobých dohod je to, že podporují aktivní přístup průmyslu k řešení problematiky ochrany životního prostředí. Zkušenosti ze zahraničí především z Nizozemska, Velké Británie a Dánska, kde mají tyto dohody velkou tradici ukazují, že v průmyslu, ale i jiných sektorech, umožňují ekonomicky efektivní řešení. "Dovolují také rychlejší zavedení energetických úspor do praxe než bylo dosaženo legislativními opatřeními. Stávají se v podstatě alternativním nástrojem k zavádění přísnějších regulačních opatření než jsou ta, která vyplývají ze stávající legislativy," uvedl Michael ten Donkelaar ze společnosti ENVIROS.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů