Čtvrtek, 28. března 2024

Prvenství v odsolování vody bude mít Izrael

Nová továrna na odsolování mořské vody po dostavbě bude každý rok produkovat 300 miliard litrů vody.

Prvenství v odsolování vody bude mít Izrael

Izraelská vláda včera schválila výstavbu největší továrny na odsolování mořské vody na světě. Chce tím řešit problémy v zásobování pitnou vodou. Počítá se s tím, že díky této továrně, která vznikne jižně od Tel Avivu, bude 40 procent pitné vody spotřebované v Izraeli v budoucnu tvořit odsolená voda.

Odsolovací zařízení v Soreku bude po dokončení produkovat každý rok 300 miliard litrů vody. Výstavba bude trvat několik let, ale už od roku 2013 má zařízení ročně odsolit 150 miliard litrů vody.

Premiér Benjamin Netanjahu na schůzi řekl, že Izrael postrádá každý rok miliony metrů kubických vody, a že továrna v Soreku by tento problém měla vyřešit.

Proti projektu v Soreku je svaz ochrany životního prostředí. Bude-li 40 procent pitné vody v Izraeli tvořit voda odsolená, ohrozí to podle něj zdraví obyvatelstva.

Podle mluvčího vodního úřadu Uriho Šora potřebují izraelské domácnosti 700 miliard litrů vody. Zemědělství a průmysl pak spotřebují 450, respektive 100 miliard upravené vody. Izrael do zásobování vodou stále častěji zapojuje moderní vědu. Využívá doslova každou kapku, každý pramínek. Zavlažování řídí počítače, které přidělují každé rostlině a každému stromu tolik vody, kolik potřebuje.

V Izraeli se už voda odsoluje na několika místech. V Hadeře se vyrobí například 127 miliard litrů, v Aškelonou 120 miliard a dalších 45 miliard litrů v Palmahimu. Na vládní schválení čeká výstavba dalšího zařízení, které má vzniknout v Ašdodu. Pokrytí části spotřeby odsolenou mořskou vodou má snížit závislost Izraele na vodě odčerpávané z Jordánska a Tiberiadského jezera.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů