Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologická odpovědnost se může firmám vyplatit i finančně

Ekologická odpovědnost se může firmám vyplatit i finančně

Odpovědnost k prostředí je přístup, který se začíná ve strategiích firem uplatňovat hlavně v novém tisíciletí. U některých společností tato změna působí jen navenek a nevychází přímo z firemní kultury. V takovém případě však firma ani její okolí příliš nezískají. Pokud ale na to jde stejně chytře a inovativně jako společnost 3M, dosáhne i zajímavých úspor. Program Pollution Prevention Pays v 3M odstartoval v roce 1975 a běží ve firmě dodnes.

Znečištění je zbytečné

Program Pollution Prevention Pays (přeloženo: předcházení znečištění se vyplácí) vznikl v 70. letech a jeho cílem bylo eliminovat zplodiny vznikající průmyslovou výrobou. V dané době se jednalo o revoluční přístup, jehož autorem byl Dr. Joseph Ling. Základem programu zkráceně nazývaného 3P bylo pohlížet na vznik emisí z celostního pohledu, kdy je třeba optimalizovat nejen kontrolu znečištění, ale měnit procesy a dokonce i samotné výrobky. Při tom je potřeba dát pozor, aby opatření v jedné oblasti neznamenalo růst znečištění v jiné. Omezení materiálového odpadu by proto například nemělo být řešeno jeho spalováním, protože způsobí více škodlivin v ovzduší a nepřinese životnímu prostředí žádný efekt. Cílem 3M také bylo omezit znečištění nejen při výrobě, ale i z používání jejich výrobků.
Program 3P je založen na skutečnosti, že z hlediska ekologie, ekonomiky i technologie je efektivnější dbát na předcházení vzniku emisí než investovat do následného řešení problému. Zaměstnanci 3M byli vedeni k tomu, aby přicházeli s inovacemi ke každému výrobku. Tyto "zlepšováky" měly vést ke snížení emisí a odpadních materiálů. Od roku 1975, kdy byl program 3P zaveden, zaměstnanci 3M představili přes 8 000 inovací řešících ekologické a ekonomické problémy jednotlivých výrobků. Program 3P a další iniciativy na poli ekologie stojí za dobrým umístěním společnosti v rámci indexů Dow Jones Sustainability, kterými se řídí investoři se zájmem o "zelené" zhodnocení jejich peněz. Ekologický přístup uplatňuje také české zastoupení 3M: "V našich kancelářích jsou samozřejmostí odpadkové koše na tříděný odpad a také se výrazně zvyšuje užití kancelářských potřeb vyrobených z recyklovaných materiálů," vyjmenovává ředitel 3M Česko David Vrba.

Motivace místo příkazů

Program spočívá výhradně na dobrovolné iniciativě zaměstnanců společnosti 3M. Znamená to zamyslet se u každého výrobku nad možnostmi změny výroby, použitých materiálů a aplikací, aby došlo ke snížení množství zplodin. "Každý člověk dělá svou práci rád, v případě, že v ní vidí smysl, a to podpora a ochrana životního prostředí určitě je. Tento přístup upevňuje etické hodnoty naší společnosti a naši zaměstnanci to vnímají, oceňují a podporují," říká Olga Svědínková, personální ředitelka 3M Česko. Program 3P je globální aktivitou 3M a na něj navazují činnosti jednotlivých národních poboček. V loňském roce například 3M Česko spolupracovalo s hnutím Brontosaurus. Část výdělku ze "zelené" části sortimentu Post-it putovala na více než 20 projektů, kterými Brontosaurus pomáhá udržovat a obnovovat zeleň v krajině. "Mladí lidé získají z výsledků své práce dobrý pocit, že péče o naše přírodní dědictví má smysl. A díky tomu, že jejich projekty a akce byly takto podpořeny, zjistí, že ve svém snažení o lepší životní prostředí nejsou sami," dodává Dalimil Toman, vedoucí kanceláře Hnutí Brontosaurus.

Úspory na všech stranách

Program 3P se týká i ekologických úspor u zákazníků. Příkladem může být speciální ochranná fólie na skla budov Scotchshield, která brání propouštění tepla. Kromě toho, že funguje jako obrana proti slunečním paprskům, představuje i ochranu proti vloupání, poškození střelbou nebo vandalismem.
Dalším ze způsobů, jak se firmy snaží omezit negativní vliv svých výrobků na přírodu, je využití recyklovaných materiálů. V případě průmyslu je trendem využívat barvy a lepidla na bázi vody nebo ředitelná vodou. Spojení těchto dvou vlastností se promítlo do současné řady nových lepicích Post-it bločků, které jsou kompletně ekologicky nezávadné - jsou vyrobeny z recyklovatelného papíru a použité lepidlo je na bázi vody.
Důležitý je i ekonomický aspekt. Při likvidaci nečistot náklady vznikají, pokud však firma optimalizuje procesy a zaměří se na jejich předcházení, může i ušetřit. 3M za 35 let fungování programu na redukci vzniku emisí ušetřilo 1,4 miliardy dolarů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů