Pátek, 19. dubna 2024

Z čističky už měsíc teče špinavá voda

Havárie v polovině července vyhubila kolonii bakterií, která se podílí na úpravách vody v moravskoberounské čističce. Od té doby z ní teče ne úplně předpisová voda. Doplácejí na to i obce ležící po proudu Bystřice.

Z čističky už měsíc teče špinavá voda

MORAVSKÝ BEROUN Špinavá voda od havárie v polovině července ještě stále teče z čističky odpadních vod v Moravském Berouně.

Její kvalita jde sice nahoru, ovšem ne všechny ukazatele jsou podle odboru životního prostředí ve Šternberku v pořádku. Správce čističky čeká na dnešní výsledky rozborů vody. Ty rozhodnou o tom, zda čistička zůstane i nadále v provizorním režimu, kdy má povoleno vypouštět ne zcela vyčištěnou vodu. Bez ohledu na to ji ovšem čeká statisícová pokuta.


Navíc ne zcela funkční čistička je i jedním z důvodů, proč musejí lidé z Horní Loděnice, Hraničných Petrovic a Jívové už měsíc chodit pro vodu k cisternám. Může za to znečištěná voda v řece Bystřici, kterou tu po úpravách dostávají do kohoutků.


A proč to všechno? Ze zatím neznámého zdroje přitekla v polovině července do čističky v Moravském Berouně tak silně znečištěná voda, že si s ní tamní zařízení nedokázalo poradit.


"Je to záhada. Vyhubilo to celou kolonii bakterií, které se podílejí na čistění vody," uvedl na začátku srpna Antonín Kostrůnek, vedoucí odboru životního prostředí na šternberské radnici. Ten v té době čističce povolil provizorní režim, v němž mohla vypouštět ne zcela čistou vodu. Jeho platnost však v pátek skončila a Kostrůnkův odbor vydal pro čističku další povolení.


"Kvalita vody se tam neustále zlepšuje, ovšem není to pořád ideální. Některé ukazatele jsou stále mimo limity," popisuje Kostrůnek, podle něhož potřebovala moravskoberounská čistička při obnovování svého provozu zhruba tři cisterny bakterií z obdobného zařízení ve Šternberku.


Provozovatel čističky v Moravském Berouně, společnost Městské služby, čeká podle ředitele Vlastimila Holaty na pondělní výsledky rozborů vody, která tu nyní vytéká. "Pokud zde bude vše v pořádku, nebude už další povolení provizorního režimu potřeba." Stejně jako Kostrůnek vidí Holata hlavní příčinu havárie v silném znečištění, které do čističky přiteklo neznámo odkud. Ředitel Městských služeb k tomu dodává, že přímo na čističce bylo vše v pořádku. "Dodržujeme všechny zákony a normy. Ten den byla jedině v jedné nádrži teplota vody kvůli počasí vyšší než je limit, ale to my bohužel neovlivníme." Do rozplétání gordického uzlu kolem čističky se kromě zástupců šternberského odboru životního prostředí a samotné čističky zapojí také Moravská vodárenská, Povodí Moravy a Česká inspekce životního prostředí.


Ti všichni se podle Kostrůnka tento týden sejdou. "Hlavní příčinou prozatím zůstává ono silné znečištění zvenku. Uvidíme, co zjistíme dál. Už teď je ovšem jasné, že od nás čistička v Moravském Berouně dostane pokutu. Konkrétní částku vyčíslíme až podle dalších zjištění, jednoznačně to však bude v řádech statisíců."

Čistička je jeden z důvodů, proč jsou bez pitné vody tři obce

To ředitel olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí Radek Pallós si při dotazu na moravskoberounskou čističku vzpomene na trojici obcí na Šternbersku, ve kterých si místní od 23. července chodí pro pitnou vodu k cisternám. Řeka Bystřice, jejíž vodu pro obce Horní Loděnice, Hraničné Petrovice a Jívová Moravská vodárenská na pitnou upravuje, je nyní znečištěná také kvůli ne zcela funkční čističce v Moravském Berouně. "Z mého pohledu jde o dosti významný prvek, který se na tomto problému s pitnou vodou podílí," podotýká Pallós.

"Kvalita vody se tam neustále zlepšuje, ovšem není to pořád ideální. Některé ukazatele jsou stále mimo limity."

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů