Pátek, 29. března 2024

Podniky očekávají od vlády iniciativu

Podnikatelská sféra očekává, že vlády zahájí proces změn nutných k zastavení globálního oteplování. Nejlepším způsobem, jak přimět podniky k omezení dopadu jejich aktivit na životní prostředí, je kombinace pokut a odměn.

Podniky očekávají od vlády iniciativu

To jsou jen některé ze závěrů nové studie PricewaterhouseCoopers nazvané Volání po změně (Appetite for Change), dosud nejrozsáhlejšího průzkumu svého druhu. Studie se zabývá názory mezinárodní podnikatelské komunity na problematiku životního prostředí z hlediska regulace, legislativy a daňové úpravy.Autoři studie hovořili s téměř 700 manažery v 15 zemích, včetně České republiky.

Z celosvětového hlediska plných 84 % šéfů firem očekává, že klimatické změny budou mít v příštích 2 až 3 letech přímý dopad na způsob jejich podnikání. V České republice je tohoto názorů 71 % vrcholových manažerů.

Celkem 54 % vrcholných představitelů společností v ČR se domnívá, že je především na vládě, aby iniciovala změny chování v souvislosti s klimatickými dopady. Celosvětově tento názor zastává 44 % top manažerů. Podrobnější pohled však ukazuje zásadní rozdíl na úrovni jednotlivých zemí: více než 60 % ředitelů společností ve Velké Británii, Číně, Rusku, Kanadě a ve Švédsku to považuje za odpovědnost vlády, zatímco jejich kolegové v Německu a v Brazílii se domnívají, že se jedná o společnou odpovědnost vlády, podniků i jednotlivců.

Mezi hlavními faktory, které ovlivní chování organizace z hlediska životního prostředí, respondenti nejčastěji zmiňovali dodržování platných předpisů (85 %), dobré jméno společnosti (74 %), úsporu nákladů (73 %) a konkurenční výhodu (67 %).

S 25 % společností platících v nějaké podobě uhlíkovou daň či poplatek je ČR druhá nejvíce zdaňovaná země, hned po Rusku. Odpověď českých manažerů na dotaz, zda podporují uhlíkové daně, byla nejméně pozitivní. Pouze 25 % jich bylo pro. Podíl kladných odpovědí vzrostl, když byli dotázáni na podporu obchodovatelných emisních povolenek, v jejich případě se kladně vyjádřilo 47 % respondentů.

Celosvětově 88 % respondentů považuje za důležité, aby byly prostředky získané z daní a regulací týkajících životního prostředí investovány zpět do zelených projektů, ale pouze 31 % účastníků se domnívá, že se tak skutečně stane.

ZDROJ: MODERNÍ ŘÍZENÍ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů