Pátek, 29. března 2024

Brňané se mohou těšit na podzimní exkurze ke studánkám

Brňané se mohou těšit na podzimní exkurze ke studánkám

Také letošní podzim se mohou Brňané opojit geniem loci brněnských studánek a pramenů. Cíly oblíbených exkurzí pořádaných Ekologickým institutem Veronica bude Pařezová studánka u Hořic, Pramen u Babického nádraží a Myslivecký pramen u Soběšic. Lektorované procházky ke studánkám představují ideální tip na neděli pro nejširší veřejnost. První proběhne již tuto neděli.

Studánkové bohatství brněnských lesů je značné. Mnoho Brňanů o zpravidla udržovaných studánkách a pramenech neví. Někteří však pečují nejen o stávající studánky, ale čistí a upravují i další nově objevené nebo doposud neudržované vývěry vody. Příkladem je nově upravená Pařezová studánka u Hořic, za kterou se Brňané mohou vypravit v neděli 19. září s lektorem Rudolfem Pecháčkem, poradcem studánkové poradny Ekologického institutu Veronica. Sraz účastníků je v 8.45 u královopolského nádraží u zastávky autobusu č. 45. Z konečné zástavky v Útěchově se účastníci vydají přes Vranov a Svatou Kateřinu směrem na kopec Bukovec nad Hořicemi k Pařezové studánce, jež však nebude jedinou studánkou, kterou potkají. Na zpáteční cestě přes Šebrov a dále až do Ořešína, kde přibližně 16ti kilometrovou trasu vycházky završí, minou ještě studánky U Huberta.

O měsíc později, 17. října, povede pan Pecháček tentokrát i s RNDr. Olgou Skácelovou z Moravského zemského muzea další exkurzi. Vycházka začne opět na konečné zastávce v Útěchově (sraz účastníku u královopolského nádraží v 8.45), tentokrát však lektoři zavedou účastníky ke studánce U psa a k jedné z nejkrásnějších studánek v okolí Brna - Ptačí svatyni, výprava se podívá i ke studánce u sanatoria pod Ronovem a ke studánce Nad jezírkem u vlakové zastávky v Babicích nad Svitavou.

Poslední letošní exkurze proběhne 14. listopadu. Cílem bude nově upravená Zaječí studánka - Myslivecký pramen, studánka Přátelství u Soběšic a pramen u sv. Antoníčka.

Studánky jsou nejen milými cíly toulek krajinou, ale i místem, kde se výletníci a poutníci osvěžují vodou. S pitím vody ze studánek je však třeba být opatrný, protože kvalita vody některých studánek kolísá zejména po silnějších deštích.

O tom, kde se studánky a prameny v okolí Brna nacházejí, ale i o jejich historii a ukazatelích kvality vody se mohou Brňané dovědět nejen na bezplatných lektorovaných exkurzích Ekologického institutu Veronica, ale také ve specializované studánkové poradně a z map studánek a pramenů okolí Brna. Studánková poradna je pro veřejnost otevřena každé pondělí od 15 do 18 hodin v Domě ochránců přírody na Panské 9. Zde sídlí i Ekologická poradna Veronica, jež se zaměřuje na obecné ekologické poradenství a nabízí i řadu map studánek a pramenů v okolí Brna.

Exkurze jsou součástí projektu Voda. Voda? Voda!, který podpořil Státní fond životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí, Nadace Veronica a Jihomoravský kraj. Studánkové vycházky také podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO a Jihomoravský kraj.

Kontakt: Bc. Monika Vokálová, monika.vokalova@veronica.cz, tel.: 542 422 757, 724 520 166
www.veronica.cz

fotoalbum z poslední exkurzi ke studánkám nad Brněnskou přehradou a k revitalizované přehradě je dostupné na http://www.veronica.cz/?id=132&idg=235

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů