Čtvrtek, 18. dubna 2024

Podíl lidí kupujících biopotraviny za dva roky mírně klesl

Podíl lidí kupujících biopotraviny za dva roky mírně klesl

Biopotraviny alespoň někdy kupuje 37 procent obyvatel České republiky, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Je to o dva procentní body méně než v roce 2008. Za poslední dva roky naopak vzrostlo povědomí lidí o existenci biopotravin. Zatímco v roce 2008 je znalo 92 procenta lidí, letos je to již 96 procent.

Podíl biopotravin na tuzemském trhu s potravinami je stále zanedbatelný. Nyní představuje zhruba jedno procento. Podle plánu ministerstva zemědělství by do pěti let měl vzrůst na tři procenta.

Z průzkumu plyne, že nejčastěji z biopotravin lidé nakupují mléčné výrobky. Na dalších místech se umístily zelenina, ovoce a pečivo.

Ze 63 procent lidí, kteří biopotraviny nikdy nekupují, to největší část nedělá proto, že jsou podle nich drahé, druhým nejvýznamnějším důvodem je nedůvěra k vyšší kvalitě produktů ekologického zemědělství oproti konvenčně vyráběným potravinám.

Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin nesmějí obsahovat chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory či umělá barviva. Ekologičtí farmáři, kteří dodávají suroviny na výrobu biopotravin, nesmějí používat chemické prostředky ani jako hnojiva, ani jako ochranu rostlin před škůdci, chorobami či plevelem. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než konvenční zemědělci.

Růst tuzemského trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil. Podle předběžných výsledků průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně, nebo zůstaly na úrovni roku 2008. V předchozích letech trh rostl o desítky procent ročně. Zpomalení zapříčinila ekonomická krize. Bioprodukty jsou v Česku většinou výrazně dražší než běžné potraviny.

Podle údajů z konce srpna se počet výrobců biopotravin od začátku roku do konce srpna zvýšil téměř o třetinu na 643. Rekordně o 30 procent také přibylo ekologických zemědělců, bylo jich již téměř 3500.
Jak dnes ČTK řekl Tom Václavík z Green marketingu, z informací od některých výrobců biopotravin vyplývá, že trh se letos z loňského útlumu zotavil a začíná růst rychleji než v loňském roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů