Pátek, 29. března 2024

Nové telefony budou mít stejnou nabíječku

Majitelům nových chytrých telefonů a telefonů takzvané vyšší střední třídy již brzy odpadne starost se sháněním příslušných nabíječek. Evropská unie včera definitivně schválila požadavky na univerzální nabíječku pro přístroje z dílny společností Apple, Nokia, RIM a dalších. Pomoci to má majitelům i životnímu prostředí.

Nové telefony budou mít stejnou nabíječku

Sjednocení pro pohodlí

Výrobci chytrých mobilních telefonů by měli nabíječky na trh začít dodávat již v prvních měsících příštího roku. Do dvou let by potom měla podle odhadů expertů právě tato nabíječka na evropském trhu dominovat.

Schválené opatření není úplnou novinkou. Hlavní výrobci chytrých telefonů totiž podepsali už v loňském roce dohodu, že své nabíječky sjednotí.

Jejich přístroje už nyní často využívají shodný konektor ve formátu Micro-USB, kterým teď budou vybaveny i nové nabíječky.

Nové nabíječky by měly všeobecně zvýšit pohodlí majitelů některých telefonů, protože budou moci své přístroje dobít v podstatě kdekoliv. Podle serveru The Register, specializovaného na informační technologie, univerzální konektor umožní mimo jiné nabíjení telefonů přes počítač.

"Jsem velmi šťastný, že evropské úřady pro standardizaci splnily rychle naše požadavky a vyvinuly technické standardy pro jednotnou nabíječku pro mobilní telefony," uvedl včera eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

"Nyní je řada na výrobcích, aby splnili své závazky a začali prodávat mobilní telefony s novými nabíječkami," dodal.

Méně typů nabíječek - méně odpadu i spotřebované energie

Evropská komise spatřuje vedle uživatelského komfortu ve sjednocení nabíječek především cestu, jak snižovat ekologickou zátěž.

Staré přístroje na nabíjení mobilů, kterých je nyní v každé domácnosti rovnou několik, představují několik tisíc tun odpadu. Pro představu, mobilní telefon, k němuž je potřeba speciální nabíječka pro daný typ, v současnosti vlastní zhruba 450 milionů Evropanů.

"Sjednocení nabíječek by mohlo mít velmi pozitivní dopad na životní prostředí," uvedla Evropská komise ve svém vyjádření. Opatření podle ní přispěje vedle redukce odpadu také ke snížení spotřeby elektrické energie.

Evropská unie a výrobci budou diskutovat také s ostatními státy, aby přijaly stejnou normu o jednotných nabíječkách.

Podobná iniciativa se rýsuje například v USA. Federální komise pro komunikaci (FCC) podle specializovaných serverů obdržela loni a letos několik dopisů od telekomunikačních orgánů jednotlivých států s požadavkem na sjednocení nabíječek pro nové mobily.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů