Sobota, 27. dubna 2024

Trnití příbuzní vánoční hvězdy

Rod pryšec (Euphorbia) zahrnuje přes 2000 druhů. Ty, které mají svou původní domovinu v oblasti tropů a subtropů, se často vyskytují v českých domácnostech, pryšce z mírného pásu zase zdobí nejednu skalku.

Trnití příbuzní vánoční hvězdy

Největší "top star" mezi pryšci však zůstává pryšec nádherný, který vešel do povědomí jako vánoční hvězda a jehož hvězdná hodinka roku právě skončila. Hojně pěstovaná je ale i tzv. "trnová" či "Kristova" koruna neboli pryšec zářivý.

Nenáročný společník

Kromě vánoční hvězdy je populární a poměrně často pěstovaná také Euphorbia leuconeura, která se dá najít leckde: českými motoresty počínaje a velkými botanickými zahradami konče. Český název rostliny zní pryšec běložilný a odkazuje na výrazné bílé žilky na listech mladých jedinců. S přibývajícím věkem přestává být žilkování výrazné a s menším přísunem světla mizí úplně.

prysecPryšec běložilný je na pěstování celkem nenáročný, zpravidla netrpí chorobami ani škůdci. Vzhledem vám bude nejspíš připomínat palmu, z kmínku vyrůstají na všechny strany podlouhlé listy.

Jelikož jde o rostlinu původem z Madagaskaru, dopřejte jí dostatek světla. Pro tento druh je běžné shazování listů, takže není důvod se děsit, když začnou žloutnout a opadávat. Rozhodně to není znak nedostatečné zálivky. Naopak při přílišné vlhkosti hrozí hniloba a uhynutí. Na kmínku pak po opadaných listech zůstávají výrazné jizvy.

Naprostá většina pryšců není zdobná květem, ty jsou malé a nenápadné. Platí to i o pryšci běložilném, jehož malé květy se nacházejí na vrcholu rostliny a pyl lze přenášet štětečkem nebo i pouhým vlhkým prstem.

Není nutné mít několik rostlin vedle sebe, rostlina "zvládá" samoopylení a navíc "střílí" semena kolem sebe, takže vám zcela neplánovaně může malý pryšec začít růst v sousedním květináči. Když má malá rostlinka několikacentimetrové listy, dá se pomocí lžičky podebrat i s trochou hlíny, v níž zapustila kořeny, a přesadit do nového květináčku.

Podobně jako ostatní pryšce je možné i tento druh množit řízkováním.

Snadné množení

Jak tedy postupovat při množení pryšců? Ustřihněte odnož a jeden dva dny nechte ve skleničce s vodou. Vodu dvakrát denně vyměňte.

Jinou možností je pořádné omytí čerstvě ustřižené odnože pod tekoucí vodou. Z řezu totiž bude kapat bílý latex. Kdyby zaschnul, vytvoří ztvrdlý povlak, tedy zábranu, kterou budou těžko zdolávat budoucí kořínky. Dva tři dny rostlinu strčte do vlhkého písku a máte nový kousek. Platí to třeba o pryšci trojúhlém (trigona), který existuje jak v zelené, tak červené verzi, dále o pryšci obrovském (ingens), pryšci zářivém (milii) a druzích Euphorbia leuconeura (pryšec běložilný), knuthii či lactea.

Pozor na jedovatý latex

prysecNěkteré druhy vytvářejí shluky rostlin, které se od sebe dají oddělit a často a ochotně zakoření. Pokud se rozhodnete k dělení trsů, snažte se mít co nejmenší řeznou plochu, používejte ostrý nůž, a nikoli nůžky, které stonek mohou nevhodně rozdrtit a pomačkat. Totéž platí i pro řízkování. Při poranění rostlina roní jedovatý latex podobný mléku - ostatně slovenské pojmenování některých druhů tohoto rodu zní mliečnik. Buďte proto při řízkování či dělení trsu opatrní. Latex by se neměl dostat na žádnou ze sliznic (pozor na protření oka) a u citlivých jedinců může působit i při potřísnění pokožky. Po použití znečištěné nástroje ihned omyjte teplou tekoucí vodou.

Vytékající latex je také jedním ze znaků odlišujících pryšec od kaktusu. Pro podobnost tvarů a trnů bývají totiž občas tyto dvě skupiny sukulentů zaměňovány.

Kam na ně a kam s nimi

Sukulentní druhy pocházejí převážně z Afriky, Jižní Ameriky a Madagaskaru, kde se s úspěchem vysazují jako živé ploty, protože díky trnům tvoří skutečnou zábranu. "Fajnšmekry" je ale třeba varovat. Celá škála druhů je zařazena v první a druhé příloze Úmluvy CITES, což znamená, že jejich transfer přes hranice je přísně regulován a na vývoz i dovoz je nutné speciální povolení. Jejich vývozem (nejen z Madagaskaru) se vystavujete riziku trestního postihu. Lepší je zajít do specializovaných obchodů, kde bývá velký výběr druhů.

Pryšcům vyhovuje osluněný okenní parapet, ale snášejí i polostín. Pozor na ostré paprsky jarního slunce. U druhů pocházejících z teplých krajin je dobré myslet na jejich teplotní nároky. Ani v zimě by teploty neměly klesnout pod 15 stupňů.

Pryšec jako lék

prysecU nás se ve venkovních prostorách některé druhy pryšců používají jako skalničky, ale jinak kvůli chladné zimě většího venkovního užitku nemají.

Zcela jiné využití jednoho druhu pryšce (Euphorbia pekinensis) znají v Číně, kde patří mezi padesát základních bylin využívaných v tamní medicíně. Několik druhů pryšců slouží také jako potrava larvám některých motýlů a můr, například lišaje pryšcového.


ODKUD SE VZAL
Název rodu Euphorbia pochází od Euphorba, řeckého lékaře, který měl v prvním století před Kristem v péči krále Jubu II., zetě Kleopatry a Antonia.


EUPHORBIA PRAVIDLA PĚSTOVÁNÍ

Při dodržování pěti základních kroků by vám pryšce měly bez problémů růst.

KROK 1
ZEMINA

Rostliny z rodu pryšcovitých mají rády propustný substrát, proto je vhodné zvolit zeminu s vyšším podílem písku.

KROK 2
ZÁLIVKA

V zimních měsících, kdy rostliny stagnují, omezte přísun vody. Stačí vynechat každou druhou či třetí zálivku.

KROK 3
SVĚTLO

Pryšce mají rády dostatek světla, pozor ale na ostré jarní slunce, může některým druhům (např. pryšci běložilnému) popálit listy.

KROK 4
TOXICITA

Pryšce obsahují jedovatý latex, proto je pěstujte z dosahu malých dětí. Nesmí se dostat do očí a raději ani na pokožku.

KROK 5
UMÍSTĚNÍ

Až několika metrů může dorůst druh E. persistentifolia, více než metr dorůstá i E. trigona. Zvažte proto koupi a umístění rostliny s ohledem na její budoucí velikost.

Q&A

MILOŠ KRÁL
zahradní architekt

Mají pryšce nějaké speciální požadavky na umístění?

prysecPokud si budete pořizovat některý z běžnějších druhů, vezměte v úvahu kromě množství světla, které mu můžete poskytnout, také jeho možnou finální velikost. Například pryšec trojúhlý (E. trigona) běžně dorůstá přes metr, a pokud zůstane nepřesazen v malém květináči, začne se kácet. A velký květináč se na parapet nevejde. Umístění na zemi zase není úplně vhodné z hlediska dosahu dětí či domácích mazlíčků.

Proto je k pěstování vhodnější "trnová" koruna neboli pryšec zářivý, který výborně snáší suchý panelákový vzduch, a jakmile "přeroste" možnosti daného místa, lze jej poměrně radikálně ořezat. Později totiž znovu bez problémů obrazí.


AUTOR: Topi Pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů